Ημέρα Μνήμης σήμερα για τους Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος

on .

BOYLH KTIRIO OLOKAYTOMA

• Τιμάται σήμερα σ’ όλο τον πλανήτη η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Πρόκειται για μία θλιβερή επέτειο που σηματοδοτεί μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η υπενθύμισή της είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας, καθώς είναι υπαρκτές οι απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ίδια την ανθρωπότητα.

Η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται πρόβαλλε στην πρόσοψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου το λογότυπο της διεθνούς  εκστρατείας ενημέρωσης  για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με το σύνθημα #WeRemember.

Νωρίτερα, χθες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε με επετειακή αναφορά στην «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» από τον προεδρεύοντα, Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα, ενώ αμέσως μετά την αναφορά τηρήθηκε από το Σώμα ενός λεπτού σιγή. Όπως μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τιμούμε τη μνήμη έξι εκατομμυρίων εβραίων και πολλών ακόμη θυμάτων της άνευ προηγουμένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος. Τιμούμε όμως και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, ζωντανούς μάρτυρες της κόλασης των στρατοπέδων εξόντωσης. Ως Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν αποδεδειγμένα υποκινούμενος από τη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της. Στη λέξη «Ολοκαύτωμα» αποτυπώνεται η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις και θάνατο…».

Με αυτούς τους τρόπους η Βουλή των Ελλήνων αποσκοπεί στο να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή, αποδίδοντας την αυτονόητη τιμή στα εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και υπενθυμίζοντας την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών. 

Τον Ιανουάριο του 2004, με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης,  ενώ την επόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα, καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.