Το Ν/Σ για τον γάμο ομοφύλων προκαλεί τριγμούς σε Εκκλησία και Κυβέρνηση

on .

IERONYMOS MHTSOTAKHS

• Σε κορυφαίο θέμα των ημερών έχει μεταβληθεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει την τέλεση πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σήμερα το πρωί αυτό θα τεθεί επί τάπητος από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας που συνεδριάζει εκτάκτως, ενώ το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συζητούσε το επίμαχο σ/ν αναβάλλεται, λόγω της ασθένειας του Πρωθυπουργού (ταλαιπωρείται από τη γρίπη Η1Ν1).

Όσον αφορά στην Ιεραρχία, το ενδιαφέρον για την απόφασή της είναι μεγάλο, καθώς αφενός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τηρεί μία σχετικά ήπια στάση, αφετέρου,

αρκετοί Μητροπολίτες αντιδρούν έντονα. Η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, αισιοδοξώντας πάντως ότι τελικά στη Σύνοδο θα επικρατήσει η… σύνεση. Διαμηνύει δε πως σέβεται μεν την άποψη της Εκκλησίας, αλλά οφείλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Όσο για τους γαλάζιους βουλευτές, εδώ μετά το… φροντιστήριο έχουν διαμορφωθεί τρία χωριστά «στρατόπεδα» με εκείνο του «ναι» να είναι μεγαλύτερο. Υπάρχουν όμως και δεκάδες αναποφάσιστοι που σκοπεύουν να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια προτού εκδηλωθούν.

Η Ιερά Σύνοδος

Σήμερα, Τρίτη και ώρα 9 π.μ. θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η συνεδρίαση έχει ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης και αυτό είναι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το εξής: «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».

Το συγκεκριμένο ζήτημα διχάζει το τελευταίο διάστημα την Εκκλησία και απειλεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την  Κυβέρνηση. Ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν διατυπωθεί δημόσια έντονες αντιδράσεις από αρκετούς Μητροπολίτες ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως εμφανίζεται μέχρι στιγμής πιο μετριοπαθής στις τοποθετήσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως έχει δηλώσει, δεν διαφωνεί με την συμβίωσητων ομόφυλων αλλά με την τεκνοθεσία. 

Χαμηλοί τόνοι…

Πάντως, από κυβερνητικής πλευράς διατηρούνται χαμηλοί τόνοι στην προσέγγιση έναντι της Εκκλησίας, παρά τις αντιδράσεις αρκετών μητροπολιτών, με την ελπίδα ότι το κλίμα που θα επικρατήσει τελικά στην σημερινή Σύνοδο θα είναι πιο ήπιο, σύμφωνο με τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής ο κ. Ιερώνυμος και πως οι ιεράρχες δεν θα κηρύξουν… ιερό πόλεμο, με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο! Φυσικά, η Κυβέρνηση δεν περιμένει κάποια θεαματική μεταστροφή της Εκκλησίας, αλλά μια ήπια προσέγγιση της Συνόδου που δεν θα φορτίσει περαιτέρω το κλίμα.

Οι γαλάζιοι βουλευτές

Τι γίνεται όμως στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και ποια είναι η στάση των γαλάζιων βουλευτών ενόψει έλευσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στο Υπουργικό Συμβούλιο; 

H εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της εκτιμά πως η μεγάλη πλειοψηφία, 110 – 120 βουλευτές της Ν.Δ., θα δώσουν θετική ψήφο στο νομοσχέδιο όταν αυτό έρθει στη Βουλή, επισημαίνοντας πως προς την κατεύθυνση του «ναι» θα κινηθούν τελικά και οι 33 βουλευτές που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Στον αντίποδα, 22 βουλευτές, μαζί με τον πρ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν, ενώ άλλοι εννιά επιλέγουν προς το παρόν τη λύση της αποχής. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την υπερψήφιση από τους βουλευτές, αλλά έχει πει πως μια επιλογή είναι και η αποχή.

Όσον αφορά στους γαλάζιους βουλευτές της Ηπείρου, η κατάσταση εμφανίζεται ανάμεικτη. Υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσει και λόγω της θέσης του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Μεταξύ υπερψήφισης και αποχής φέρεται ο Γιώργος Στύλιος, μεταξύ αποχής και καταψήφισης η Μαρία Κεφάλα -αν και υφυπουργός- ενώ κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ταχθεί ο Βασίλης Γιόγιακας. Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προθέσεις του βουλευτή Πρέβεζας Σπύρου Κυριάκη.