Εκδήλωση από τη Βουλή για την επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης

on .

TASOYLAS BOYLH ETHNOSYNELEYSH

• Eκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και θέμα «Ένα έξυπνο, αλλά δυσεφάρμοστο Σύνταγμα» έγινε το απόγευμα της Πέμπτη στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής με την ευκαιρία της επετείου σύγκλησης της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Τις εργασίες της άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σημειώνοντας ότι τα τρία πρώτα επαναστατικά Συντάγματα, της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας, εκφράζουν τον πρώιμο αλλά και τον γενέθλιο συνταγματισμό του Ελληνικού Κράτους, που εκπληρώνεται μέσα από το Σύνταγμα της Επιδαύρου. Και υπογράμμισε πως «μέσω αυτού του Συντάγματος αλλά και άλλων γεγονότων, η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε να αποτινάξει ζυγό αιώνων, επανασυστήθηκε στον κόσμο».

Eιδικά για το κείμενο του Συντάγματος της Επιδαύρου, ο κ. Τασούλας σημείωσε πως «υποδύεται ότι απευθύνεται σε ένα ολοκληρωμένο κράτος, ενώ ήταν ένα κράτος που αγωνιζόταν να δημιουργηθεί. Υποδύεται ότι η Ελλάδα είναι ήδη κράτος. Και ως κράτος έχει Σύνταγμα, την εποχή που η λέξη Σύνταγμα ήταν στα μάτια πολλών, άγνωστη και ακόμη λιγότερων που ξέραν, ανεπεξέργαστη. Άρα ήταν κάτι εντελώς πρωτοποριακό».