ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Το Πολυτεχνείο χάραξε μία εποποιία διεκδίκησης Δημοκρατίας!

on .

TASOYLAS STEFANI POLYTEXNEIO

Την 50η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε χθες και η Βουλή των Ελλήνων. 

Το πρωί ο Πρόεδρός της Κων. Τασούλας κατέθεσε, στεφάνι στο Πολυτεχνείο, τιμώντας εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης και των αγωνιστών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την δικτατορία. Στη συνέχεια, στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική εκδήλωση τιμήθηκε η Επέτειος και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου αναφέρθηκε σ’ αυτό που είχε πει ο Ελύτης: «Μία μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάσει για το πόσο επίκαιρο είναι» και πρόσθεσε με νόημα: «Το Πολυτεχνείο χάραξε μία εποποιία διεκδίκησης Δημοκρατίας. Σήμερα, εμείς οφείλουμε τιμώντας αυτήν τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της Δημοκρατίας. Ακόμη περισσότερο, αξιοποίησης της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου».

Στην Ολομέλεια της Βουλής 

Στην ειδική αναφορά στην 50η Επέτειο του Πολυτεχνείου που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά, o Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δημοκρατία είναι συνώνυμη με την ευθύνη και οι νέοι του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν την ευθύνη να ορίζουν τη μοίρα τους. Και είναι συμβολικό και είναι εντυπωσιακό, ότι μετά τη μεταπολίτευση οι πρώτες εκλογές που έγιναν ελεύθερες μετά από τα επτά χρόνια δικτατορίας, έγιναν 17 Νοεμβρίου. Ήξεραν ότι αναλαμβάνουν ευθύνες. Ήξεραν ότι είχαν να κάνουν με ένα δικτατορικό καθεστώς. Δεν είναι όπως όταν διεκδικείς κάτι σε μία άπλετη δημοκρατία και ξέρεις ότι αυτό αποτελεί δικαίωμά σου. Ανέλαβαν ευθύνη, εις βάρος του εαυτού τους, διακινδύνευσαν διεκδικώντας τη δημοκρατία. Είναι άλλο πράγμα να διεκδικείς τη δημοκρατία μέσα σε μία τυραννία και άλλο να την προασπίζεται μέσα σε μια δημοκρατία…

»Σήμερα, εμείς εδώ απολαμβάνουμε και υπηρετούμε μια δημοκρατία, η οποία δεν έχει λόγο να είναι διαρκώς απολογούμενη ή κατηγορούμενη, αλλά να κάνει συνεχώς τον απολογισμό της και να φροντίζουμε όλοι από τη θέση μας, αυτός ο απολογισμός με τα λάθη, με  τις αστοχίες, με τις υπερβολές να είναι θετικός...».

Ειδική έκδοση

Με αφορμή την επέτειο των πενήντα ετών η Βουλή των Ελλήνων στήριξε ειδική έκδοση, συλλεκτική, για το έργο – σύμβολο «17 Νοεμβρίου 1973» του χαράκτη Α. Τάσσου για το Πολυτεχνείο, που επιμελήθηκε η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος. 

Το έργο «17 Νοεμβρίου 1973», ξυλογραφία τοίχου (89-534-2,5 εκ.) δημιουργήθηκε την περίοδο 1973-1975 και από το 2004 ανήκει στην συλλογή έργων τέχνης της Βουλής των και βρίσκεται αναρτημένο σε μόνιμη θέση στον πρώτο όροφο της Βουλής, έξω από την αίθουσα της Γερουσίας. 

Η κ. Ειρήνη Οράτη, Πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος στην έκδοση επισημαίνει ότι η ξυλογραφία τοίχου «17 Νοεμβρίου 1973», άρχισε να σχεδιάζεται τρεις μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριου του 1975.  Πρόκειται για ένα τρίπτυχο  με νέους ανθρώπους που παρίστανται στην εκφορά μιας νεκρής κοπέλας, που κρατούν στα χέρια τους νέοι. 

Η έκδοση διανεμήθηκε σε όλους τους Βουλευτές με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος μετά την κατάθεση του στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου, παρέδωσε ένα αντίτυπο και στον Πρύτανη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου.