Ως πολυσχιδής προσωπικότητα θα μείνει στην ιστορία ο Μ. Ελισάφ

on .

PLAKETA GIA ELISAF DHMARXEIO 15 11 23

• Τον αείμνηστο δήμαρχο, τον αφοσιωμένο γιατρό, τον παθιασμένο άνθρωπο με τα κοινά και ένα διακεκριμένο μέλος της εβραϊκής κοινότητας, τον Μωυσή Ελισάφ, τίμησε σε χθεσινή ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μ. Ελισάφ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από την επάρατη νόσο, όντας εν ενεργεία δήμαρχος της πόλης που γεννήθηκε, αφήνοντας ένα κενό στην κοινωνία της πόλης. Κενό στην ιατρική επιστήμη και στον ακαδημαϊκό χώρο, στην αυτοδιοίκηση που υπηρέτησε ως δήμαρχος αλλά και ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και στην εβραϊκή κοινότητα. Ο αείμνηστος δήμαρχος έχει χαρακτηριστεί ως μια ήπια, ενωτική και οραματική προσωπικότητά που λείπει από την πόλη των Ιωαννίνων. 

Σε κλίμα συγκίνησης…

Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μέσα σε κλίμα συγκίνησης στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Τη συνεδρίαση άνοιξε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Ακονίδου, η οποία ανέφερε ότι ο Μωυσής Ελισάφ οραματίστηκε μια πόλη φιλική στον δημότη και τον επισκέπτη. Ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου, η κεντρική ομιλία από τον γνωστό δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και οι τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Στη συνέχεια, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου στη σύζυγο του εκλιπόντος δημάρχου Κλεοπάτρα Χατζηγιάννη - Ελισάφ αλλά και προβλήθηκε βίντεο, αφιερωμένο στη ζωή και στη δράση του Μωυσή Ελισάφ.

Στη συνεδρίαση εκτός από τα μέλη του σώματος, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σεραφείμ Λιάπης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Α. Μπατιστάτου, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Γ. Παππάς, εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, εκπρόσωποι φορέων και αρχών και πολλοί συνεργάτες του εκλιπόντος από τον χώρο της Ιατρικής και της αυτοδιοίκησης.

Γνήσιο τέκνο της πόλης και της γενιάς του…

Κατά την κεντρική του ομιλία, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας χαρακτήρισε τον Μωυσή Ελισάφ γνήσιο τέκνο των Ιωαννίνων, της γενιάς του, αφοσιωμένο στην ιατρική και στην αυτοδιοίκηση και τέκνο της ιστορικής εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Η συγκεκριμένη κοινότητα- κατά τον Π. Τσίμα- βρήκε με τον Μωυσή Ελισάφ θέση στην ιστορία της πόλης και τα Γιάννενα απέκτησαν μια οικουμενική λάμψη. «Η πόλη ξανασυναντήθηκε με την ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα» είπε χαρακτηριστικά και κατάλαβε πώς έτσι ήταν το όραμά του για τα Γιάννενα όταν διεκδικούσε τη δημαρχία της πόλης. Ο ηπειρωτικής καταγωγής δημοσιογράφος ανέφερε πως το δίδαγμα της ζωής του Μ. Ελισάφ που σκεφτόταν τον άνθρωπο και θεωρούσε ευθύνη να είναι ενεργός πολίτης και να μετέχει στα κοινά, αποτελεί την πιο σημαντική κληρονομιά που αφήνει ο αείμνηστος δήμαρχος.

«Γεφυροποιός των διαφορών»…

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου χαρακτήρισε πρότυπο τον Μωυσή Ελισάφ και μια σημαντική πολιτιστική, πνευματική και επιστημονική προσωπικότητα. Τόνισε πως υπηρέτησε το αξίωμα του δημάρχου με ήθος, εργατικότητα, ανιδιοτέλεια αίσθημα ευθύνης και με αρχές κόντρα στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία και χωρίς να έχει στρατηγική επιδίωξη. Όπως υπογράμμισε ο Δ. Παπαγεωργίου, σε μια εποχή που κυριαρχεί η εικόνα και η ανασφάλεια, ο Μ. Ελισάφ αρνήθηκε τις πολιτικές πατρωνίες και τις ιδιοτελείς συναλλαγές. Πορεύτηκε, είπε, με όπλα την τιμιότητα, την ειλικρίνεια και με επιμονή- τόλμη άλλαξε την εικόνα της πόλης, χαρακτηρίζοντάς τον επίσης γεφυροποιό των διαφορών.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Λόγω θέματος υγείας του επικεφαλής Θωμά Μπέγκα, εκ μέρους της παράταξης μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Ζούμπας και έκανε λόγο για το τεράστιο πολιτιστικό και επιστημονικό έργο του Μ. Ελισάφ. Η Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε πως η ιστορία θα κατατάξει τον Μ. Ελισάφ εκεί που αξίζει και πως θα τον θυμούνται με αγάπη, ενώ ο Λάζαρος Νάτσης στάθηκε στο όραμα και στην επιθυμία του εκλιπόντος να προσφέρει στην πόλη. Στην συμβολή του στην ιατρική επιστήμη και στο ότι ήταν «πεντακάθαρος» ως αντίπαλος στάθηκε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη, ενώ ο Χρήστος Πατσούρας ανέφερε πως τίμησε την εβραϊκή του καταγωγή και τον χαρακτήρισε ευρύ πνεύμα. Εμβληματική φυσιογνωμία χαρακτήρισε τον αείμνηστο δήμαρχο ο Νίκος Γκόντας που τόνισε ότι είχε πάθος να στηρίξει τα θέματα της πόλης που ίσως αυτό επιβάρυνε την υγεία του, τονίζοντας πως έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πόλης, Τέλος, ο Αριστείδης Μπαρτζώκας τον χαρακτήρισε διεκδικητικό για την πόλη και ευγενή.