Η Ηγουμενίτσα μπορεί να συνεισφέρει στην ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου

on .

MPEZAS

 «Το Πανεπιστήμιο στην Ηγουμενίτσα είναι αναγκαίο, όχι μόνο για τη στήριξη της ακριτικής και χωρίς σημαντική παραγωγική δραστηριότητα περιοχής μας αλλά και με βάση καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Η Ηγουμενίτσα με την κομβική γεωγραφική της θέση και τις κτιριακές υποδομές που διαθέτει στο χώρο του πρώην ΞΕΝΙΑ, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ», Αντώνης Μπέζας, σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για οριστική κατάργηση τριών πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ένα εκ των οποίων είναι το Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας.

Ο Θεσπρωτός πολιτικός καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη πρυτανική αρχή υπό τον Τρ. Αλμπάνη αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν στήριξε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με την κατάλληλη μελέτη σκοπιμότητας, την αναγκαιότητα λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας».

Και πρόσθεσε ότι «κάποιος πρέπει να εξηγήσει με επιχειρήματα στο Υπουργείο Παιδείας ότι  δεν μπορεί “να βλέπει” την Ηγουμενίτσα με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια και να τη “βάζει” στην ίδια μοίρα με τις άλλες πόλεις στις οποίες καταργούνται αντίστοιχα νέα πανεπιστημιακά Τμήματα “Γαβρόγλου”». 

Παράλληλα αναρωτήθηκε: «Μή-πως κάποιοι τελικά δεν θέλουν να ξαναγυρίσει το Πανεπιστήμιο στις εγκαταστάσεις του πρώην ΞΕΝΙΑ; Εμείς πάντως θα αντιδράσουμε και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα φέρουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή μας για σύσταση Επιτροπής Διεκδίκησης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους άλλους Δήμους της Θεσπρωτίας», τόνισε. 

Κλείνοντας, ο Αντ. Μπέζας κάλεσε το Πανεπ. Ιωαννίνων σ’ έναν ειλικρινή διάλογο με όλες τις πόλεις της Ηπείρου στις οποίες εκπροσωπείται «αν επιδιώκει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να ενισχύσει τη διεπιστημονικότητα, την έρευνα, την εξωστρέφειά του και την αλληλεπίδρασή με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς…».

Για την ΟΛΗΓ Α.Ε.

Στην συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην διάθεση του 67% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ σε στρατηγικό επενδυτή, επισημαίνοντας ότι ήταν η μόνη καθαρή αναπτυξιακή λύση.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι υποχρέωση των πολιτών να γνωρίζουν τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης. Είναι υποχρέωση των απερχόμενων Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, κ. Λώλου και  κ. Παππά, που πανηγύριζαν με τον βουλευτή κ. Γιόγιακα κατά την υπογραφή της, να μελετήσουν τη σύμβαση με τις τεχνικές και νομικές τους υπηρεσίες και να ενημερώσουν τα Δημοτικά τους Συμβούλια, και μέσω αυτών τους πολίτες των Δήμων τους, για τις εκτάσεις των οποίων παραλαμβάνουν τη διαχείριση από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τους ακριβείς όρους της παραχώρησης σε σχέση με τα αντισταθμιστικά και τις επενδυτικές υποχρεώσεις  που αφορούν στη Θεσπρωτία.

»Έχουν δίκιο, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης, όσο και το Επιμελητήριο που αντέδρασαν για τη Σαγιάδα.  Πρώτα παρουσιάζεις και επικοινωνείς το σχεδιασμό σου για τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού καταφυγίου της Σαγιάδας, φροντίζοντας αυτός ο σχεδιασμός να ταιριάζει με το χαρακτήρα που έχει η περιοχή, έπειτα ρυθμίζεις τα θέματα των αποζημιώσεων για τις κατασκευές που θα απομακρυνθούν και στο τέλος ζητάς να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες απομάκρυνσης…».