Σήμερα η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου

on .

KALPAKI STRATIOTHS MNHMEIO

• Με την καθιερωμένη αναπαράσταση της ιστορικής Μάχης του Καλπακίου συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή οι επετειακοί εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου στον Δήμο Πωγωνίου. Συγκεκριμένα, με ώρα έναρξης τις 6 μ.μ. οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μνημείο του Μαχητή και περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

Μετά το καλωσόρισμα του Δημάρχου θα ακολουθήσει ομιλία από τον Καθηγητή Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κ. Κωνσταντίνο Χρήστου με θέμα «Ο Αγώνας του 1940 στην ιστορία και το παρόν». Στις 7.25 μ.μ. θα ξεκινήσει η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.

Στο Σακελλαρικό Ζίτσας

Επετειακή εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Παρασκευή στον οικισμό Σακελλαρικό της Κοινότητας Ζίτσας, τον τόπο όπου ο ήρωας σμηναγός Ιωάννης Σακελλάριος κατέπεσε με το αεροπλάνο του το Νοέμβριο του 1940 κατά τη διάρκεια άνισης αερομαχίας (τρία ελληνικά καταδιωκτικά ενάντια σε 15 ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά). Η εκδήλωση περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίου Νικολάου (8 π.μ.), επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Σμηναγού (10 π.μ.) και κατάθεση στεφάνων (10.15 π.μ.).

Στην Κόνιτσα

Στα σχολεία της Κόνιτσας θα γίνουν σήμερα, ώρα 9 μ.μ. εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ στις 11:30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων στο  Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και από τους μαθητές. Στις 12:30 μ.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο λόφο του Εφ. Ανθ/λγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας.