Πρωταρχικής σημασίας η ενίσχυση του ρόλου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

on .

AYGENAKHS SYSKEPSH 26 10 2023

• Η δημιουργία δύο άτυπων ομάδων εργασίας αποφασίστηκε κατά την χθεσινή πρώτη κοινή συνεδρίαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκη με εκπροσώπους από τις οκτώ Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που λειτουργούν στη χώρα μας (βάμβακος, Ρυζιού, αυγού, φέτας, αμπέλου & οίνου, πτηνοτροφίας, κρέατος, επιτραπέζιας ελιάς). Η μία θα αφορά τη ζωική και η άλλη τη φυτική παραγωγή. Σκοπός των ομάδων που θα κάνουν τακτικές συναντήσεις, θα είναι: 

- Η διατύπωση προτάσεων για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Διεπαγγελματικών.

- Υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση δράσεων που αναπτύσσουν για την προώθηση των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν.

- Κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων που θα ενισχύουν τη λειτουργία τους.

- Καταγραφή προβλημάτων με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ και αναζήτηση λύσεων.

-Συνεργασία με το Enterprise Greece  για την προώθηση των ελληνικών ετικετών και των brand name που εκπροσωπούν.

Στόχος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση είναι η ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προώθηση των προϊόντων που εκπροσωπούν, αλλά και η καλύτερη, πιο σταθερή και συντονισμένη συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τις υπηρεσίες του.

Ο Λευτ. Αυγενάκης επισήμανε το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας γύρω από τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών, παρότι η ΕΕ τους αναγνωρίζει ως θεσμικούς συνομιλητές της. Ζήτησε τακτική συνεργασία μαζί τους και αντιμετώπισε θετικά το αίτημά τους για συμμετοχή εκπροσώπων τους σε όργανα και φορείς του υπουργείου, υπό την προϋπόθεση ότι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Κάλεσε, δε, τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών να αναπτύξουν και να ενισχύσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς. Παράλληλα, τάχθηκε κατά του προτύπου κρατικών χρηματοδοτήσεων με το οποίο λειτουργούσαν παλαιότερα συνεταιριστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι οι Διεπαγγελματικές πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αξιοποιήσουν χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων του κλάδου τους στις διεθνείς αγορές.

Κατά την χθεσινή συνάντηση ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι Διεπαγγελματικές θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς συνομιλητές του ΥπΑΑΤ στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.