Σε δοκιμαστική λειτουργία από χθες ο ΣΜΑ του Δήμου Ιωαννιτών

on .

SMA PHXAS PAPAGEORGIOY

• Ξεκίνησε χθες η δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης που εξυπηρετεί τον Δήμο Ιωαννιτών στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΦΟΔΣΑ.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΣΜΑ, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου επισκέφθηκαν το εργοτάξιο. Ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας παρουσίασε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και παράλληλα αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες που τίθενται για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων σε όλο τον Δήμο, ξεκίνησε η πρώτη φάση της οικιακής κομποστοποίησης σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων, ενώ τον Οκτώβριο αναμένονται τέσσερα οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων για την έναρξη του προγράμματος συλλογής κάδου σταδιακά. Παράλληλα ετοιμάζεται το Κεντρικό Πράσινο Σημείο το οποίο θα λειτουργήσει εντός του 2024 ενώ προχωρά η δημιουργία 11 έξυπνων γωνιών ανακύκλωσης. 

Ο κ. Πήχας υπογράμμισε ότι καθοριστικής σημασίας για τον Δήμο και τους πολίτες θα είναι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο πετάω» για το οποίο έχει κατατεθεί πρόταση στο ΥΜΕΠΕΕΡΑ. «Ο στόχος είναι την επόμενη πενταετία να μεταβούμε από την χρέωση των δημοτών και των επιχειρήσεων, από τα τετραγωνικά των οικιών τους στην πραγματική παραγωγή αποβλήτων», υπογράμμισε.

Το εργοτάξιο

Ο κ. Πήχας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του εργοταξίου και την αντικατάσταση του στόλου του Δήμου. Όπως είπε, ανανεώθηκε ο στόλος οχημάτων με την προμήθεια ενός πολυμηχανήματος, πέντε νέων  ηλεκτροκίνητων μικρών απορριμματοφόρων και τεσσάρων  νέων υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων ενώ αναμένονται έως το τέλος του χρόνου αλλά έξι απορριμματοφόρα.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη αναφέρθηκε στις σημαντικές παραμέτρους για την αναβάθμιση της λειτουργίας του εργοταξίου.