Αδιαμφισβήτητη η πρωτιά της Ν.Δ. και με απόσταση… ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ!

on .

EKLOGES PARABAN1

• Είκοσι τέσσερις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, με παγιωμένη διαφορά από πέντε μέχρι και επτά μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί μια απόσταση… ασφάλειας. 

Σε ορισμένες μάλιστα από αυτές η διαφορά των δύο κομμάτων δείχνει να μεγαλώνει και με το ανώτατο ποσοστό που μπορεί να φτάσει τελικά η Νέα Δημοκρατία να πλησιάζει το 37 με 38%. 

Κοινή εκτίμηση όλων των δημοσκόπων είναι ότι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας είναι αδύνατο να ανατραπεί, καθώς τόσο στην πρόθεση νίκης, όσο και στα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά προηγείται το κυβερνητικό κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι το όριο του 3% το περνούν – έστω και οριακά σε ορισμένες- τα κόμματα Βελόπουλου και Βαρουφάκη, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη κάποιο από τα μικρότερα!

Η Metron Analysis

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» η Metron Analysis. Ειδικότερα, στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας, η οποία παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Mega - που δεν κατέγραψε τους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Κατρούγκαλου - δίνει ανώτατο όριο της ΝΔ στο 39% με κατώτατο όριο το 34% και πιθανότερο το 36%.

 Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διακύμανση που δίνει η εταιρία είναι από 26,5% ως 30,5% και πιθανότερο ποσοστό το 28,5%. Για το ΠΑΣΟΚ η διακύμανση είναι από το 9% ως το 12%, για το ΚΚΕ από το 6% ως το 8%, για την Ελληνική Λύση από το 3,5% ως το 5,5%, για το ΜεΡΑ25 από 3% έως 5%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφηκε από το 1% ως το 2,5%, η «Νίκη» από το 1% ως το 2% και τα άλλα κόμματα από το 4,5% ως το 7%.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 69% και ο ΣΥΡΙΖΑ18%.

H Pulse

Συντριπτικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέγραψε η δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.   Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, βελτιωμένοι για τη ΝΔ εμφανίζονται δείκτες όπως αυτός της παράστασης νίκης, ενώ ενισχυμένος εμφανίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού το 39% των ερωτηθέντων απαντά ότι καλύτερο μετά τις εκλογές θα ήταν μια κυβέρνηση με εκείνον πρωθυπουργό, έναντι 38% στη δημοσκόπηση που είχε γίνει στις αρχές του Μαΐου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 9%, το ΚΚΕ 6%, στο 3,5% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4% το ΜέΡΑ25 και ακολουθούν με 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η Εθνική Δημιουργία και στο 2% η ΝΙΚΗ. 

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης και την ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 59% απαντά η ΝΔ (έναντι 57% στις αρχές του μήνα), το 27% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η MRB

 Στη δημοσκόπηση της MRB  για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN στην πρόθεση ψήφου  καταγράφηκαν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 26,4%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 8,3%, ΚΚΕ 5,6%, Ελληνική Λύση 3,2%, ΜέΡΑ25 3,1%.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι 32,3%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέχρι 11%, το ΚΚΕ μέχρι 7,4%, η Ελληνική Λύση μέχρι το 4,7%, το ΜέΡΑ25 μέχρι 4,6%, ενώ υπάρχει και η έκπληξη της Νίκης, που «φλερτάρει» να μπει στη Βουλή με μέγιστο ποσοστό έως και 3,6%.

RASS: στο 7,2% η διαφορά

Προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του ACTION 24. Μάλιστα, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος διευρύνεται, καθώς στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρίας η διαφορά υπέρ της ΝΔ ήταν στο 6,6%.

Η πανελλήνια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου να συγκεντρώνει ποσοστό 35,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ 28,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,7% και την Ελληνική Λύση 3,4%. Στο 1,6% και 1,5%, αντίστοιχα, μετρώνται η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη, αρκετά μακριά από το 3% που θα τους εξασφάλιζε την εκπροσώπησή τους στη Βουλή.

Η Marc

Μεγάλο προβάδισμα 7,3 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Marc πριν τις εκλογές που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 7,7%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,3% και το ΜέΡΑ25 3,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc (12/5) η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 6,6 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται μέσα σε μια εβδομάδα να «τσιμπάει» μισή μονάδα, η μεταβολή του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή (+0,2%), ενώ πτωτικές τάσεις καταγράφει το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ το οποίο υποχώρησε από το 8,9% στο 7,7%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ αναμένεται να λάβει από 34 έως 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 27,6 έως 31,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 7,5 έως 10,5%, το ΚΚΕ από 5,5 έως 7,5%, η Ελληνική Λύση από 2,8 έως 4,8% και το ΜέΡΑ25 από 2,8 έως 4,8%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ένα μεγάλο προβάδισμα 65,5% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Alco

Ως και 38,7% μπορεί να φτάσει το ποσοστό της ΝΔ στις αυριανές εκλογές σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ALCO στο κεντρικό δελτίο του ALPHA. Mε βάση την εκτίμηση αυτή, μοιάζει σίγουρη η πρωτιά της ΝΔ, με ποσοστό 36,7% στην εκτίμηση ψήφου και ανώτατο όριο το 38,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,3% και ανώτατο όριο το 27,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 8,8% και ανώτατο όριο το 9,8% και το ΚΚΕ στο 6,9 και ανώτατο όριο στο 7,9%, που είναι οριακά ψηλότερο από το κατώτατο όριο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση έχουν κατώτατα όρια κάτω του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να κινδυνέψουν να μείνουν εκτός Βουλής.

Καθολική υπεροχή Κ. Μητσοτάκη 

Συντριπτική είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε δημοτικότητα- ακαταλληλότητα- εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του. Αναλυτικά: 

-Δημοσκόπηση MRB: Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 36,9% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 30,2%.

- Δημοσκόπηση RASS: Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρείται στην κορυφή με 43%, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας εδραιώνει το προβάδισμά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση. Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ καταγράφεται με 34,7% θετικές γνώμες, έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. Στο 27% είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι στο 14,6% και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο 14,5%. 

***

- Στη δημοσκόπηση της  Marc στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 38,8% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.

***

- Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 36% και τον Αλέξη Τσίπρα το 20%.