Προβληματική η σύλληψη Μπελέρη» τονίζει ο Γερουσιαστής Μπ. Μενέντεζ!

on .

MPELERH FRENTH

• Διαστάσεις και πέραν του Ατλαντικού έχει πάρει η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, 48ωρες πριν τις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρα και η συνεχιζόμενη -παρά την εκλογή του ως Δημάρχου- κράτησή του. 

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε «προβληματική τη σύλληψη», εκτιμώντας ότι αυτή θα έχει αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. 

«Προβληματίζομαι από τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την Αλβανική Αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Ενώ περιμένουμε όλα τα στοιχεία να έρθουν στο φως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Τι κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε αν οι αλβανικές αρχές παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνησή μας;» αναρωτήθηκε. 

Η δίκη του Μπελέρη, όπως και του φίλου και συνεργάτη του Παντελή  Κοκαβέση ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, όμως τα στοιχεία που έρχονται στο «φως της δημοσιότητας» επιβεβαιώνουν ότι το κατηγορητήριο είναι απόλυτα στημένο και η σύλληψή του είχε προαποφασιστεί όχι βάσει ενδείξεων ή αποδείξεων, αλλά βάσει υποθέσεων, προφανώς υπό την πίεση που ασκούσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. 

Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι ο Εισαγγελέας της Αυλώνας έκρινε εαυτόν αναρμόδιο να απαγγείλει κατηγορία σε βάρος του Μπελέρη όταν τον προσήγαγε η Αστυνομία μετά τη σύλληψή του, αλλά παρά ταύτα δεν διέταξε την ελευθέρωσή του, αλλά επέτρεψε τη μεταφορά του στα Τίρανα, ώστε να παρέλθει ο χρόνος της εκλογικής διαδικασίας. 

«Πράξη πολιτικού εκφοβισμού»

Το ζήτημα της  σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, το οποίο θα θέσει τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., θα συζητηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος την περασμένη Κυριακή ήταν μέλος της ομάδας Ευρωβουλευτών που παρακολούθησε την εκλογική διαδικασία, αλλά ήταν στο Ελμπασάν. Ο κ. Παπανδρέου- που διαδέχτηκε στην Ευρωβουλή τον Νίκο Ανδρουλάκη- χαρακτήρισε τη σύλληψη Μπελέρη «πράξη πολιτικού εκφοβισμού».

Ο Βαγγ. Ντούλες 

Οξύτατη επίθεση κατά της Αλβανικής Κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Ράμα εξαπέλυσε από το βήμα της Αλβανικής Βουλής ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μπελέρη «πολιτικό κρατούμενο» και «όμηρο» του Ράμα. «Όποιος δεν ακολουθεί τα νερά τιμωρείται», υπογράμμισε ο κ. Ντούλες, ο οποίος τόνισε ότι «ο Μπελέρης συνελήφθη επ' αυτοφώρω για υποψίες. Ο όρος «επ' αυτοφώρω» προϋποθέτει τετελεσμένο γεγονός, ενώ οι υποψίες είναι παρά μόνο υποψίες. Ο Ράμα απείλησε τους πολίτες πως θα ασχοληθεί προσωπικά μαζί τους».