Η… ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τον Μπελέρη!

on .

MPELERHS XEIMARA

Οι Δημοτικές εκλογές στη Χειμάρα προκαλούν «τριγμούς» εντός και εκτός Αλβανίας, με το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο να είναι κατά πόσο ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είναι αποφασισμένος να «τραβήξει και άλλο το σχοινί» ώστε να μην επιτρέψει να αναλάβει Δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης. 

Καίτοι χθες αναγνώρισε ότι η νίκη του είναι καθαρή, εν τούτοις οι αναφορές του στις αποφάσεις της Αλβανικής Δικαιοσύνης -την οποία χαρακτηρίζει «ανεξάρτητη»- οδηγεί στην εκτίμηση ότι μέσω αυτής θα επιχειρηθεί να «κόψει το δρόμο» στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του!

Οι εξελίξεις στη Χειμάρα και η στάση του Έντι Ράμα, επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις που υπήρχαν σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και την προώθηση λύσεων σε ζητήματα που «λιμνάζουν», όπως είναι η οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ.. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με την Αλβανία, σταματώντας την άνευ όρων στήριξή της για ένταξη στην Ε.Ε.. 

Είναι ακατανόητο  η Ελλάδα να ανέχεται άλλο τα «παιχνίδια» της Αλβανίας με την Α.Ο.Ζ. και να μην ακολουθείται το παράδειγμα της Ιταλίας και της Αιγύπτου, ούτε και μπορεί να παραβλέπεται π.χ. η παραχώρηση ναυτικής βάσης στην Τουρκία στον Αυλώνα.

Πολύ περισσότερο όμως, δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ανοχή στην καταλήστευση περιουσιών ομογενών, κυρίως στα παράλια των Αγίων Σαράντα και της Χειμάρας, προκειμένου να κατασκευάσουν τουριστικά συγκροτήματα φίλοι, αλλά και συγγενείς κυβερνητικών στελεχών. «Η Χειμάρα σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί σε ένα πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, συνοψίζοντας σε μια φράση το λόγο που ο Ράμα δεν θέλει με τίποτε να χάσει τον έλεγχο του Δήμου. 

Αιχμές κατά Ελλάδος

Ο Έντι Ράμα κάτω από την πίεση που αισθάνεται από τη διεθνή κατακραυγή της μεθόδευσής του, έσπευσε να προλειάνει το έδαφος για καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μπελέρη: «Η Αλβανική Δικαιοσύνη, παρά τα προβλήματά της, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και να τεθεί υπό πίεση από κανένα κυρίως από παράγοντες του εξωτερικού», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, τοποθέτηση που συν τοις άλλοις, υποβαθμίζει (και προσβάλλει) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει «λόγο» για την Αλβανική Δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητες τη μεταρρύθμισή της. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη συνέντευξη Τύπου που είχε θέμα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ο Έντι Ράμα αφιέρωσε δέκα λεπτά στις εκλογές της Χειμάρας και την υπόθεση Μπελέρη, αφήνοντας αιχμές για ανάμειξη της Ελληνικής Κυβέρνησης για προεκλογικούς λόγους στην Ελλάδα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις δικές του μεθοδεύσεις που είχαν αρχίσει αρκετές ημέρες πριν τη σύλληψη Μπελέρη και τα όσα στη συνέχεια ακολούθησαν. 

Μέρα με την ημέρα άλλωστε επιβεβαιώνεται ότι η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη ήταν προσχεδιασμένη και μεθοδεύτηκε -τουλάχιστον πολιτικά- από τον Ράμα, ο οποίος αρκετές ημέρες πριν δήλωνε δημόσια ότι θα τον «αναλάβει προσωπικά ο ίδιος». Όπως δήλωσε δε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, την Παρασκευή λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Μπελέρη ο Ράμα πραγματοποίησε τρεις προεκλογικές ομιλίες, δύο στα Τίρανα και μία σε τηλεοπτική εκπομπή, το μισό χρόνο των οποίων τον «αφιέρωσε» στον Φρ. Μπελέρη! 

Απαλλοτριώσεις για φίλους του Ράμα

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ήταν αποκαλυπτικός στο τι ακριβώς διακυβεύεται στη Χειμάρα και τι συμφέροντα υπάρχουν πίσω από την αγωνιώδη προσπάθεια του Ράμα να θέσει εκτός Δήμου τον Μπελέρη. Συγκριμένα σχετικά με την άποψή του ότι η Χειμάρα έχει μετατραπεί σε πλυντήριο «μαύρου χρήματος» ο κ. Ντούλες είπε ότι: «Είναι πολλοί οι λεγόμενοι στην αλβανική πολιτική αντιπαράθεση ολιγάρχες. Αν θα δείτε τα θέρετρα από τα Ακροκεραύνια όρη, την κάθοδο των Δρυμάδων και μέχρι την άλλη πλευρά του δήμου της Χειμάρας […] έχουμε ακριβώς τεράστιες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν νόμιμα σε ντόπιους κατοίκους ως επί το πλείστον ελληνικής καταγωγής, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται […] με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απαλλοτριώνονται υπέρ πελατειακών συμφερόντων του κ. Ράμα».

Και ο σύζυγος της ΥΠΕΞ Αλβανίας!

Ο κ. Ντούλες σε άλλη ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων, ανέφερε την Υπουργό Εξωτερικών, η οποία πρώτη είχε αντιδράσει κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης, όταν υπήρξε η διαμαρτυρία για τη σύλληψη Μπελέρη, λέγοντας τα εξής: «Να σας πω και κάτι πιο έμπρακτο και τοις πάσι γνωστό. Ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, επωφελήθηκε από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ψηφίζει και η ίδια σύζυγός του. Του παραχωρήθηκε μια τεράστια έκταση στο Δήμο της Χειμάρας με την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή για την ανέγερση τουριστικού θέρετρου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι εμπλοκή υπάρχει, τι διαπλοκή και τι συμφέροντα επενδύουν στη Χειμάρα. Και αυτή τη στιγμή βρίσκουν μπροστά τους τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο με το πρόγραμμά του και όλους εμάς, ο οποίος δεν έχει συμβιβαστεί, δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις, οπότε οδηγούμαστε σε ακραίες λύσεις όπως είναι η φυλάκιση».