Ανάπτυξη του οικοτουρισμού για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία

on .

AMYRAS ZITSA OIKOTOYRISMOS

Το πλάνο ανάπτυξης του οικοτουρισμού στον Δήμο Ζίτσας, το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο 27 πεζοπορικών διαδρομών, μήκους 131,5 χλμ. με προϋπολογισμό 599.303,15 ευρώ, παρουσιάστηκε σε ημερίδα στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς. 

Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και χρηματοδοτείται με πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σκοπός είναι η δημιουργία και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών για διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας, με προστασία της βιοποικιλότητας, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης και ανάπτυξης του οικοτουρισμού.

Υπάρχει, ήδη, μεγάλη συμμετοχή από Δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Στο Νομό Ιωαννίνων συμμετέχουν οι Δήμοι Ζίτσας, Δωδώνης, Βόρειων Τζουμέρκων, ενώ οι Δήμοι Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου θα συμμετάσχουν μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γ. Αμυράς, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Ήπειρος είναι η πρωτεύουσα των χειροποίητων μονοπατιών, με τεράστια ιστορία. Τα μονοπάτια τα έφτιαξαν οι πρόγονοί μας με μεράκι, κόπο και σοφία. Έχουμε την υποχρέωση να τα συντηρήσουμε, να τα αναβαθμίσουμε και να φτιάξουμε καινούργια. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τη Ζίτσα και τον νομό Ιωαννίνων, για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία...».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχ. Πλιάκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Η μελέτη χαρτογράφησης που παρουσιάστηκε στην ημερίδα είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει καιρό πριν, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος με προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Ήρθε η ώρα το όραμά μας να πάρει «σάρκα και οστά» και ευχαριστούμε γι’ αυτό τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία ο Δήμος Ζίτσας να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στον τομέα του πεζοπορικού τουρισμού».