Θέμα χρόνου η επαναδημοπράτηση του δρόμου Γιάννενα - Κακαβιά

on .

IONIA ODO KAKABIA PINAKIDA

• Τις προσεχείς ημέρες το Υπουργείο Υποδομών θα επαναδημοπρατήσει το έργο κατασκευής του δρόμου Γιάννενα - Κακαβιά, με προσαρμογή της νέας προκήρυξης στην απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ),  ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην ΕΡΑ Ιωαννίνων ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Κώστας Τασούλας, βάζοντας τέλος στο θόρυβο που έχει ξεσπάσει και στην κινδυνολογία που καλλιεργείται περί δήθεν ακύρωσης του έργου. 

Ο κ. Τασούλας μετέφερε τη διαβεβαίωση του αρμόδιου Υφυπουργού Υποδομών κ. Καραγιάννη με τον οποίο είχε επικοινωνία για το θέμα αυτό, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου (Σωτήρης Αργύρης) αναφέρθηκε και στο ιστορικό του έργου, αλλά και στην αιτία που προκάλεσε την τελευταία εμπλοκή: «Το έργο αυτό -είπε συγκεκριμένα- μετά από σκαμπανεβάσματα πολλών ετών επιτέλους δημοπρατήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου με προϋπολογισμό 310 εκ. ευρώ ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας με πολλούς ανισόπεδους κόμβους και μήκος 70 χλμ.  Για να εγκριθεί αυτό το έργο, τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και το Υπουργείο Υποδομών έδωσαν μάχη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει εθνική σημασία και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.  Αναμένεται να ανοίξουν 750 θέσεις εργασίας στα 4 χρόνια της κατασκευής του.  Όπως όμως μπορεί να συμβεί με κάθε έργο ή προμήθεια του δημοσίου αυτά μπορούν να οδηγηθούν μέσω άσκησης προδικαστικής προσφυγής από ενδιαφερόμενες εταιρίες στο στάδιο που προηγείται της σύναψης της σύμβασης ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) που συνεστήθη πρόσφατα με το ν.4912/2022.  Πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή που επιλύει διαφορές που ανακύπτουν κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων των δημοσίων έργων. Η προκήρυξη για τον άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς,  απευθύνεται σε μεγάλες εταιρίες με προϋπηρεσία σε αντίστοιχα ή μεγαλύτερα έργα (7ης τάξεως). Μετά την πρόσφατη όμως απόφαση του 5ου κλιμακίου της ΕΑΔΗΣΥ κρίθηκε πως δύνανται  και πρέπει να κληθούν στο διαγωνισμό και μικρότερες εταιρίες 6ης και 5ης τάξεως.  Το Υπουργείο Υποδομών έχει θεωρητικά δύο επιλογές:  ή να προσφύγει στο ΣτΕ επιμένοντας στην προκήρυξή του και καθυστερώντας την υπόθεση κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον ή να επαναπροκηρύξει το έργο διευρύνοντας τον κύκλο των εταιριών που μπορούν να λάβουν μέρος.  Η υπεύθυνη ενημέρωση που είχα από τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Καραγιάννη είναι πως το Υπουργείο στις εντελώς άμεσα προσεχείς ημέρες θα επαναδημοπρατήσει το έργο με προσαρμογή της νέας προκήρυξης στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής πράγμα που σημαίνει πως βασικά το όλο θέμα προχωρεί χωρίς σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις».

Δεύτερη ευκαιρία στη Ν.Δ. 

Αναφερόμενος στο προεκλογικό κλίμα που επικρατεί στο νομό Ιωαννίνων, είπε πως η εικόνα που ο ίδιος αποκομίζει από τις συναντήσεις και τις επαφές του με πολίτες της περιοχής είναι πως το εκλογικό σώμα θα δώσει μία δεύτερη τετραετία στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συνεχίσει ακόμη πιο αποφασιστικά το έργο της. Ένα έργο που τόσο στην Ήπειρο, όσο και στη χώρα ολόκληρη είναι ορατό και σημαντικό και που επιτελέσθηκε παρά τις ασύλληπτες δοκιμασίες που χτύπησαν και την Ελλάδα λόγω πανδημίας, εισβολής στην Ουκρανία και έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας. Ο κ. Τασούλας επικαλέσθηκε την εμπειρία του για να υπενθυμίσει πως όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης ο λαός κατά κανόνα δίνει δεύτερη θητεία στις κυβερνήσεις, πόσω μάλλον εάν εκτιμά ότι στάθηκαν στο ύψος των δεσμεύσεών τους και εγγυώνται μία καλύτερη ακόμη πορεία όπως η Ν.Δ.