ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω ήσυχη συνείδηση, έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο…

on .

KALOGIANNHS STAYROS SYNENTEYKSH 26 4 23

• «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, καθώς έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο, τίμησα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Γνώμονάς μου ήταν πάντοτε η διαφάνεια και η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε χθες ο Σταύρος Καλογιάννης στην τελευταία απολογιστική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ως βουλευτής Ιωαννίνων, καθώς δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στον Νομό.

Και μετά τι; Το ερώτημα αυτό έμεινε ουσιαστικά αναπάντητο αφού, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Καλογιάννης απέφυγε επιμελώς ν’ ανοίξει τα χαρτιά του και να αποκαλύψει αν προτίθεται να συνεχίσει την ενασχόληση με τα κοινά από άλλο «μετερίζι» με πιθανότερο αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεν υπάρχει κάτι…»

«Όχι, δεν υπάρχει κάποια απόφαση αυτή τη στιγμή. Όπως είπα κλείνει ένα κύκλος και ήδη έχει ανοίξει ένας άλλος, είμαστε ήδη σε μία νέα περίοδο. Δεν είναι καλό να μιλήσουμε για προθέσεις. Πρωταρχικός μου στόχος αυτή τη στιγμή είναι να πάει καλά η Ν.Δ. στις εκλογές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος βουλευτής και πρ. υπουργός. 

Όπως είπε, ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος και το είχε συζητήσει μαζί του πριν έρθει στα Γιάννενα. Ξεκαθάρισε δε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται και να παρεμβαίνει για μείζονα θέματα της περιοχής μας όπως ο οδικός άξονας Γιάννενα – Κακαβιά, η σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η λίμνη Παμβώτιδα. 

«Έχω δουλέψει σκληρά, τα πονάω και έχω χρέος να το κάνω αυτό απέναντι στην ιστορία μου, τον τόπο και τους πολίτες», σημείωσε. Ειδικά για τον ακυρωθέντα διαγωνισμό του Γιάννενα – Κακαβιά, ο Στ. Καλογιάννης είπε ότι δεν είναι θετική εξέλιξη, καθώς το έργο θα πάει πιο πίσω και πρόσθεσε πως το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να κινηθεί γρήγορα, να διορθώσει τα προβλήματα και να το επαναδημοπρατήσει, κάτι που μπορεί να γίνει εντός ενός διμήνου. 

Κατά τα άλλα, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι θα επιστρέψει στην επαγγελματική του ενασχόληση, ενώ απάντησε θετικά στην ερώτηση αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της αδελφής του Τατιάνας Καλογιάννη για τον Δήμο Ιωαννιτών.

 Ο απολογισμός

Έναν εκτενέστατο τόμο 42 σελίδων μοίρασε χθες ο απερχόμενος βουλευτής και πρ. Υπουργός της Ν.Δ., ο οποίος καλύπτει ολόκληρο το εύρος της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, από το 2000 που πρωτοεξελέγη βουλευτής μέχρι και σήμερα που αποχωρεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. 

Για την περίοδο 2000 – 2004 στάθηκε σε θέματα της περιοχής που έφερε στη Βουλή όπως το ΠΕΠ Ηπείρου, η Παμβώτιδα, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η Εγνατία και η Ιόνια Οδός. Την περίοδο 2004 – 2009 θήτευσε ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Εδώ στάθηκε στη θεσμοθέτηση 12 νέων προστατευόμενων περιοχών σε όλη τη χώρα όπως τα Τζουμέρκα, η Βόρεια Πίνδος και οι εκβολές του Καλαμά, για τον οποίο μάλιστα θύμισε ότι εκπονήθηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σχέδιο απορρύπανσης του ποταμού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκπόνηση του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου και των Ειδικών Χωροταξικών  για τις ΑΠΕ, τον τουρισμό, τη βιομηχανία κλπ., κάνοντας λόγο για μεγάλης σημασίας παρεμβάσεις, ενώ ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που εισήγαγε καινοτομίες στο Λεκανοπέδιο όπως το πάρκο πρασίνου και πολιτισμού στο Στρατόπεδο Βελισσαρίου, το Οικολογικό Πάρκο περιμετρικά της λίμνης, η Τεχνόπολη και ένα βιώσιμο σύστημα συγκοινωνιών στην πόλη. «Το Ρυθμιστικό είναι απολύτως αναγκαίο όχι μόνο για να τεθούν οι βάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου, αλλά και για να εγκριθούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι πολεοδομικές μελέτες όλων των Δήμων και οικισμών του», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Καλογιάννης έκανε επίσης αναφορά στη θεσμοθέτηση των χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και στις προσπάθειές του για την προώθηση του αιτήματος ίδρυσης Αρχιτεκτονικής Σχολής στα Γιάννενα, μίλησε για την ολοκλήρωση της Εγνατίας και για την επέκταση των εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και πέρασε στην περίοδο 2009 – 2012 ασκώντας σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολούθησε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  

Οι αυτοκινητόδρομοι

Την περίοδο 2012 – 15 θήτευσε ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, περίοδο που χαρακτήρισε ως σημαντική για τον ίδιο. Κατά τη διάρκειά της έδωσε, όπως είπε, ιδιαίτερο βάρος στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, οι εργασίες στους οποίους είχαν σταματήσει από τα τέλη του 2010, κάτι που η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. πέτυχε μέσα στους πρώτους 7 – 8 μήνες από τις εκλογές. «Νιώθω περήφανος που υπέγραψα τις τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης, στις οποίες ουδεμία αλλαγή έγινε έκτοτε», τόνισε με έμφαση, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα διόδια, η οποία εφαρμόστηκε σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. 

Όσον αφορά στην περίοδο 2015 – 19 που ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής, επέλεξε να αναφερθεί στην χάραξη του βόρειου τμήματος του Ε65, σημειώνοντας πως δεν ήταν η βέλτιστη λύση για την Ήπειρο αυτή που επιλέχθηκε τελικά, προσθέτοντας πως ο άξονας και τώρα περνάει μέσα από βιότοπο αρκούδας.  

Σημαντικές παρεμβάσεις

Για την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο 2019 – 23 σημείωσε πως η κυβέρνηση προώθησε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για να μετριάσει τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετώπισε η χώρα και αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική του δράση στεκόμενος, μεταξύ άλλων, στην ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση που επιτεύχθηκε για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης της Αμφιθέας. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε καταθέσει από το 2021 ερωτήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, με τους υπουργούς να εμφανίζονται θετικοί χωρίς όμως να προχωράει κάτι στην πράξη ώσπου φτάσαμε στην πρόσφατη εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το Στρατόπεδο πρέπει και μπορεί να αποτελέσει χώρο πρασίνου, πολιτισμού και διοικητικό κέντρο», τόνισε.

Ο κ. Καλογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας όπως τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το Λεκανοπέδιο, χαρακτηρίζοντας ημίμετρα τις λύσεις που δίνονται όπως είναι οι γεωτρήσεις, ενώ χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, την οποία είπε πως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ