Σύντομα Μουσείο Λαογραφίας η οικία του Κώστα Φρόντζου!

on .

TASOYLAS OIKIA FRONTZOY 2 25 4 23

• Την ριζικά ανακαινισμένη διατηρητέα οικία του αείμνηστου Βουλευτή, Δημάρχου, Ιδρυτού και Προέδρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κωνσταντίνου Φρόντζου επισκέφτηκε χτες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας. 

Η οικία είναι ιδιοκτησία σήμερα του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), το οποίο επίσης ίδρυσε ο αείμνηστος Κ. Φρόντζος. Κατά την επίσκεψή του ο Πρόεδρος της Βουλής είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ολοκλήρωση των σχετικών επισκευών που έγιναν χάρη στη χρηματοδότηση των εργασιών από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Κ. Τασούλας διαπίστωσε πως οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και το εντυπωσιακό ακίνητο της κατοικίας Φρόντζου είναι έτοιμο να λειτουργήσει και να αποδοθεί σύντομα στο κοινό ως Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της πολιτιστικής παρέμβασης - με ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων - αποφάσισε να αναλάβει οικονομικά την επισκευή και ανακαίνιση της οικίας Φρόντζου στα Γιάννενα που προορίζεται για Μουσείο Λαογραφίας και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στη μνήμη της Πηνελόπης Φρόντζου το γένος Σούρλα, μητέρας του αείμνηστου πολιτικού.

Τον Πρόεδρο της Βουλής υποδέχτηκαν στην οικία Φρόντζου ο Πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κων/νος Πέτσιος, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. Κ. Βλάχος καθηγητής και πρ. πρόεδρος της ΕΗΜ και ο Π. Τσαμάτος Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδ. Πότσης.

Ελάχιστη ανταπόδοση…

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πώς η ριζική ανακαίνιση της οικίας είναι μία ελάχιστη ανταπόδοση στο έργο και την κοινωνική προσφορά του Κώστα Φρόντζου. Όπως ανέφερε, το νέο Μουσείο δεν θα προβάλλει μόνο τον λαϊκό Ηπειρωτικό πολιτισμό, αλλά και το παράδειγμα ενός αξιολογότατου δημόσιου προσώπου, που αφιέρωσε γόνιμα την ζωή του στην υπηρεσία της ιδιαίτερης πατρίδας του.

«Και μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ας αναλογιστούμε πως το περιεχόμενο και η δικαίωση κάθε πολιτικής ανάμειξης είναι τελικά το έργο, η πράξη, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και η ανάδειξη του πολιτισμού μας και όχι η άγονη και τοξική αντιπαράθεση και το επικοινωνιακό καταφύγιο των εικόνων», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής με αφορμή την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε.

Τέλος, ο εκ νέου υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Βουλή, με ομόφωνη διακομματική της απόφαση, στηρίζει παρόμοια έργα που υπογραμμίζουν την ευρύτερη και διαρκέστερη κοινωνική προσφορά διακεκριμένων κοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, όπως υπήρξε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Φρόντζος.