Στ. Καλογιάννης: Η Ελλάδα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

on .

KALOGIANNHS STAYROS 1 3 2023

• Στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, που συνεχίστηκαν και προχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, στη θεματική ενότητα «Υψηλός πληθωρισμός και πολιτική ανταπόκριση». 

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέδειξε ανθεκτικότητα παρά τους κλυδωνισμούς λόγω του πόλεμου στην Ουκρανία. Οι προκλήσεις, όμως, παραμένουν. Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας και οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν όλα τα κράτη - μέλη στη λήψη μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εντείνοντας τις δημοσιονομικές πιέσεις. Στην Ελλάδα το εισόδημα των πολιτών έχει στηριχθεί με έκτακτα μέτρα, με μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, δόθηκε προτεραιότητα στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αποτέλεσμα, τα δημόσια οικονομικά να καταγράφουν βελτίωση, το δημόσιο χρέος υποχωρεί σημαντικά, ενώ ο προϋπολογισμός επιστρέφει το 2023 σε πρωτογενή πλεονάσματα».

Στην συζήτηση μετείχαν η Πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni, Ευρωβουλευτές και Πρόεδροι Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων εθνικών Κοινοβουλίων.