Η επιλογή Τρ. Αλμπάνη ανακατεύει την «τράπουλα» στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ!

on .

KALPH EKLOGES

• Αν και ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρατά «κλειστά τα χαρτιά» για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί «οργασμός» για την συμπλήρωση των ψηφοδελτίων. Μετά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, μεγάλο αριθμό υποψηφίων (το 75% πανελλαδικά) ανακοίνωσε την Κυριακή και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην Ήπειρο το όνομα που ασφαλώς συγκεντρώνει επάνω του το ενδιαφέρον, είναι του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος θα δοκιμάσει για δεύτερη φορά την τύχη του για μια θέση στη Βουλή, καθώς έχει  προηγηθεί  και η ανεπιτυχής προσπάθεια και το 2015 στη Β΄ Θεσσαλονίκης. 

Τη φορά αυτή όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς ο πρώην Πρύτανης, κατεβαίνει στον εκλογικό «στίβο» με την ιδιότητα του μέλους της  30μελούς «επιστημονικής» ομάδας  συμβούλων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με στελέχη που κινούνται περί τον ΣΥΡΙΖΑ, η κάθοδος Αλμπάνη, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύεται και με υπόσχεση πριμοδότησης, καθώς τυχόν αποτυχία του θα αντανακλά ευθέως και στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για τον στενό κύκλο συμβούλων του. 

Το όνομα του Τρ. Αλμπάνη είναι γεγονός ότι δεν είχε ακουστεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχαν δημοσιεύματα που τον έφερναν ως υποψήφιο στα Γιάννενα. 

Η «σιωπή» έκρυβε βέβαια και πολιτική σκοπιμότητα, καθώς δεν ήθελαν στο κόμμα αντιδράσεις, κυρίως από τη σημερινή μοναδική βουλευτή Μερόπη Τζούφη, η οποία ως πανεπιστημιακός και αυτή, δικαιολογημένα θεωρεί ότι με την επιλογή Αλμπάνη «καπελώνεται» η ίδια και η επανεκλογή της θεωρείται πολύ δύσκολη. 

Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει δύο βουλευτές την πρώτη Κυριακή όταν οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, στις επαναληπτικές ένας θα είναι ο «τυχερός», οπότε όλοι διεκδικούν την πρώτη θέση. 

Δύσκολο έργο έχει πλέον και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος, ο οποίος στα τρεισήμισι χρόνια που βρίσκεται εκτός Βουλής δεν έπαψε να έχει έντονη κομματική δραστηριότητα και είχε βάσιμες ελπίδες για την πρώτη θέση στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. 

Οι ανωτέρω φαίνεται να έχουν το προβάδισμα, καθώς εκτός των άλλων τέθηκαν εκτός ψηφοδελτίου και δύο ονόματα που είχαν ακουστεί τους τελευταίους μήνες, ήτοι του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου και του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργου Ζάψα. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές εκτός έμεινε με δική του απόφαση ο πρώην βουλευτής Χρήστος Μαντάς, ενώ παραμένει άγνωστο αν τελικά κληθεί να καλύψει την κενή θέση γυναικών η υποψήφια του 2019 Όλγα Νάση. 

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (δύο άνδρες- μία γυναίκα), ξεκινούν από ακόμη πιο δύσκολη θέση. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ (και πάλαι ποτέ υποψήφιο με το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ) Χρήστο Γρίβα, ο οποίος προσδοκά στήριξη από τους δημόσιους υπαλλήλους. 

Η δικηγόρος Λίλα Σουλελέ είναι μαζί με τη Μερόπη Τζούφη οι δύο γυναίκες του ψηφοδελτίου, περιμένοντας την ανακοίνωση και της τρίτης με την οποία θα ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο. 

Στους άλλους νομούς

Στους άλλους νομούς της Ηπείρου, μοναδική έκπληξη -αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια- είναι του Γιάννη Γόγολου (που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμου Ηγουμενίτσας) στη μονοεδρική πλέον Θεσπρωτία, στην οποία θα είναι πάλι υποψήφιος ο νυν βουλευτής Μάριος Κάτσης και η δημοσιογράφος Άννα Στεργίου. 

Στην Άρτα έχει «διασφαλιστεί» πλήρως η Όλγα Γεροβασίλη, καθώς οι άλλοι υποψήφιοι θεωρούνται «αδύναμοι» να την υποσκελίσουν. Βασίλης Τσίρκας (πρώην βουλευτής), Γρηγόρης Βλάρας (δημόσιος υπάλληλος) και Μαργαρίτα Μπουραντά (παιδοψυχολόγος) συμπληρώνουν την τετράδα. 

Τέλος ούτε στην Πρέβεζα αναμένονται ανατροπές, καθώς το νυν  βουλευτή  Κώστα Μπάρκα, θα πλαισιώσουν οι Πάνος Λελοβίτης (Πρόεδρος ΕΛΜΕ ) και Μαρία Μάρκου (φιλόλογος καθηγήτρια) (κενή παραμένει μια θέση γυναίκας). 

Στη Νέα Δημοκρατία 

Στη Νέα Δημοκρατία δεν φαίνονται να βιάζονται ιδιαίτερα, καθώς οι νυν βουλευτές έχουν «καπαρωμένες» τις θέσεις τους στα ψηφοδέλτια και δύσκολα μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν ήδη τέσσερις εν ενεργεία, ήτοι Κ. Τασούλας, Γ. Αμυράς, Στ. Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα. Υπάρχουν μία κενή θέση άνδρα και δύο γυναικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του «άνδρα» έχει κλειδώσει, ενώ για τις γυναικείες υποψηφιότητες υπάρχει λίστα ενδιαφερόμενων από τις οποίες θα επιλεγούν οι δύο. Να σημειωθεί ότι με χθεσινή του δήλωση ο Κώστας Δαρδαμάνης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. 

Δύσκολη είναι η επιλογή στην Άρτα, η οποία μετά τον υποβιβασμό της σε διεδρική, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι υποψηφιότητες και ειδικά των ανδρών, καθώς εκτός του νυν βουλευτή Γιώργου Στύλιου, την υποψηφιότητά τους επιδιώκουν ο πρώην Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Παπαδημητρίου, ενώ ακούγεται και για ένα ακόμη όνομα στο «παρασκήνιο». 

Στη Θεσπρωτία, που επίσης υποβιβάστηκε σε μονοεδρική, εκτός του νυν βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, η επιλογή προσώπων θα γίνει με γνώμονα την ενίσχυση του ψηφοδελτίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η έδρα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. 

Στο ΠΑΣΟΚ 

Στο ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη ανακοινώσει τα περισσότερα ονόματα των υποψηφίων σε όλη τη χώρα, στο νομό Ιωαννίνων οι υποψήφιοι βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, εκτός του Κώστα Γάτσιου, ο οποίος είναι πανέτοιμος και οργανωμένος, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές δεν έπαψε να ασχολείται με τα τοπικά ζητήματα και να είναι παρών σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις. 

Με τις εκτιμήσεις μάλιστα που γίνονται ότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές, θα κερδίσει σίγουρα τη μία από τις πέντε έδρες, ο Κώστα Γάτσιος φέρεται το «απόλυτο φαβορί».