Ο Κ. Τασούλας θα κηρύξει σήμερα την έναρξη τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου στη Βουλή

on .

 

EPISTHMONIKO SYNEDRIO BOYLH

• Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα», διοργανώνει στην αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων από σήμερα, Πέμπτη έως και μεθαύριο, Σάββατο το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, σήμερα στις 5.30 μ.μ., θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Το συνέδριο δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια λεπτομερή «ιστορία» (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιδιώκει να εστιάσει στα πεδία των πολιτικών σχεδιασμών, των προγραμματικών στόχων και στη διάδρασή τους με κομβικά σημεία της πολιτικής πράξης, από την επαύριον της Μικρασιατικής Καταστροφής έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, έμφαση θα δοθεί στις πολιτικές και διανοητικές προσπάθειες διαμόρφωσης μιας εξέλιξης που, ύστερα από αγώνες, διαμόρφωσε τις μεγάλες επιλογές της σύγχρονης Ελλάδας στο διάστημα 1922-1989/91. Οι θεματικοί του άξονες είναι, ενδεικτικά, οι ακόλουθοι:

•η αναζήτηση της οικονομικής ανάπτυξης: στρατηγικοί στόχοι, σχεδιασμοί, πρακτικές πρωτοβουλίες, 

•η σχέση της ανάπτυξης με την κοινωνία,

•ο προσανατολισμός προς την Ευρώπη: ιδεολογικές βάσεις, πολιτικές στοχεύσεις, και η πρακτική εφαρμογή από το Σχέδιο Μπριάν του 1929 στην προσχώρηση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1979,

•η πρόσληψη του διεθνούς συστήματος και οι ελληνικές επιλογές στο πλαίσιό του.