Ενδιαφέρουσα ημερίδα στα Γιάννενα για την περιφ. ανάπτυξη και την υγεία

on .

KYMPOYROPOYLOS GIANNAKAKHS EKDHLOSH EYROPAIKH ENOSH

  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ήπειρο» ήταν το βασικό θέμα ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Europe Direct Ηπείρου.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, βρέθηκε η αναπτυξιακή στρατηγική της Ηπείρου και η συνεισφορά της Ε.Ε. στην περιοχή μας, καθώς και οι προοπτικές μιας ευρωπαϊκής πολιτικής υγείας στον απόηχο της πανδημίας Covid. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στ. Κυμπουρόπουλος, ο γνωστός παθολόγος Ιωάννης Γιαννακάκης και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. 

Τη συζήτηση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Δημ. Παπαγεωργίου, ενώ για την αποστολή της Ε.E. στη σημερινή συγκυρία και τη συνεισφορά της στην Ήπειρο τοποθετήθηκαν ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κων/νος Τσουτσοπλίδης, και η αναπλ. επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νέλλη Παλαιολόγου. 

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαίρη Μπιμπή, διευθύντρια σύνταξης του ygeiamou.gr. 

Πρόκειται για μια δράση, με πρώτο σταθμό την Ήπειρο, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενημερωτικών διημερίδων που θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στόχος να ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος για τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη στρατηγική της κάθε περιφέρειας και κυρίως για την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.

Τοποθετήσεις 

Ο ευρωβουλευτής Στ. Κυμπουρόπουλος κατά την τοποθέτηση του ανέφερε ότι η Ε.Ε έπρεπε να περάσει μια δύσκολη κατάσταση, όπως ήταν η πανδημία για να αντιληφθεί τις αδυναμίες της, τι έλειπε στα κράτη μέλη. «Και πολύ γρήγορα – όπως είπε  ο ευρωβουλευτής - καταλάβαμε ότι υπήρχε μια έλλειψη συντονισμού των κρατών μελών. Αντιδρούσαμε πολύ σπασμωδικά και ο καθένας έκανε ότι νόμιζε καλύτερο για το λαό του. Αντί να υπάρχει εξωστρέφεια, υπήρχε μεγάλη εσωστρέφεια. Κλείσαμε σύνορα, ο καθένας δούλευε για τους πολίτες του μόνο, ξεχνώντας ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια…». 

Ο κ. Κυμπουρόπουλος παρατήρησε ακόμη ότι εκτός από την έλλειψη συντονισμού την περίοδο της πανδημίας υπήρξε και η απουσία στην αλυσίδα παραγωγής βασικών προϊόντων που σχετίζονταν με θέματα υγείας. 

Από την πλευρά του ο παθολόγος Γιάννης Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην πανδημία, η οποία έφερε εξαπίνης την παγκόσμια κοινότητα, ενώ αναδείχθηκαν σοβαρές αδυναμίες στη διαχείρισή της. «Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τη διαχείρισή της, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μεγάλα τα σφάλματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, προσθέτοντας όμως ότι «μαθαίνουμε από αυτά και στην πορεία μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιλογές μας, τις πολιτικές μας…».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης μιλώντας για την «Αναπτυξιακή στρατηγική της Ηπείρου» ανέφερε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, κάνοντας ειδική αναφορά στα τέσσερα ερευνητικά κέντρα, τα οποία ταυτίζονται με την περιοχή, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τον τριτογενή. Παράλληλα έδωσε έμφαση στη στήριξη πολλών νεοφυών επιχειρήσεων.

Η αναπλ. επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νέλλη Παλαιολόγου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους δείκτες που στην περιοχή μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί (παραγωγικότητα, ανεργία, ανταγωνιστικότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενεργειακά θέματα…).

Και ένα σεμινάριο…

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσαν σεμινάριο για τους δημοσιογράφους της Ηπείρου με θέμα: «Θέματα και εργαλεία του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ». Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες, τα εργαλεία και οι πηγές άντλησης πληροφοριών.

Ανοίγοντας το σεμινάριο ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κων. Τσουτσοπλίδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των Ευρωεκλογών (το 2024), γιατί όπως είπε «θα δώσουμε το πολιτικό στίγμα που περιμένουμε να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια». Αυτό, όπως είπε, μας αφορά γιατί τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε. τελικά καθορίζουν τη ζωή μας και τις προοπτικές μας...

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο δημοσιογράφος του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Γιάννης Παπαγεωργίου, η αναπλ. επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπ. Επιτροπής στην Ελλάδα Νέλλη Παλαιολόγου, η Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Άννα Ευσταθίου και ο Υπεύθυνος κοινωνικών δικτύων και ιστοσελίδα Σταύρος Σαμουηλίδης.