Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου η κηδεία του τ. Βασιλιά Κωνσταντίνου

on .

KONSTANTINOS TEOS BASILIAS

• Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μαζί του και μέλη της Ιεράς Συνόδου,  θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η εξόδιος Ακολουθία για τον τέως Βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου ο οποίος απεβίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου νοσηλεύονταν με πολυοργανική ανεπάρκεια. Η ακριβής ώρα -όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του Κωνσταντίνου- θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα. 

Όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη χθες το πρωί ο Κωνσταντίνος θα κηδευτεί ως ιδιώτης και θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Η τέλεση της εξόδιου ακολουθίας στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών ήταν επιθυμία της οικογένειας του Κωνσταντίνου, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη να εκτεθεί η σορός του για λαϊκό προσκύνημα, κάτι που ίσως όμως γίνει το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης, στην κηδεία του Κωνσταντίνου θα παραστεί εκ μέρους της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους που θα αφιχθούν στην Αθήνα από το εξωτερικό για την κηδεία. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ανέφερε ότι «η ιστορία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά την πολυκύμαντη διαδρομή του έως βασιλιά», για να προσθέσει ότι πρόκειται για «τυπικό επίλογο ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974». Και κατέληξε: «τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Δήλωση για τον τ. Βασιλιά Κωνσταντίνο έκανε και ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Με το θάνατο του άλλοτε Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου πέφτει η αυλαία μιας μακράς ιστορικής περιόδου της πατρίδος μας με την οποία συνδέθηκε τόσο η οικογένειά του από το 1863 έως το 1974, οπότε και δημοκρατικά επελέγη το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος.

Για όλα αυτά το λόγο είχε και έχει προφανώς η ιστορία που ακριβοδίκαια οφείλει να κρίνει. Ο ίδιος πάντως ο τέως Βασιλέας Κωνσταντίνος είναι βέβαιο πως άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα που γεννήθηκε και αγάπησε έχοντας πλάι του την οικογένειά του προς την οποία και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέφερε σχετικά: «Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».