Σε 24ωρη βάση λειτουργεί το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

on .

KEFALA ASTYNOMIA ENDOOIKOGENEIAKH BIA

Τρομάζει η βία και η πάσης φύσεως κακοποίηση που σήμερα έχει εισχωρήσει βαθιά στη σύγχρονη κοινωνία. 

Πολλά από τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί να τα συλλάβει ανθρώπινος νους, ωστόσο δυστυχώς αποτελούν θλιβερή πραγματικότητα, γι’ αυτό και η Πολιτεία θα πρέπει να ενσκήψει με μεγαλύτερη ευαισθησία, ενισχύοντας δομές και κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να επεμβαίνουν έγκαιρα. Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, έτσι ώστε τα θύματα να βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας και να μην φοβούνται ότι θα μείνουν απροστάτευτοι. 

Ειδικά Γραφεία στην ΕΛ.ΑΣ.

Πολύ σημαντικός λοιπόν είναι ο ρόλος των 12 Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. που ιδρύθηκαν πρόσφατα, ένα εκ των οποίων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση στο Αστυνομικό Μέγαρο (τηλ. επικοινωνίας 26514 40577) και στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, με δυνατότητα άμεσης επέμβασης και διαχείρισης των περιστατικών που καταγγέλλονται.

Το Γραφείο, που αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο στη συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, επισκέφθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να συζητήσει για το φαινόμενο που δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς, με την προϊσταμένη του Γραφείου Υπαστυνόμο Β' Γεωργία Τζαμάκου, τον Διοικητή του Α.Τ. Ιωαννίνων Ιωάννη Κοκκίνη και τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη.

Με εκπαιδευμένους αστυνομικούς 

Ας σημειωθεί ότι καθένα από τα γραφεία αυτά έχει στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επιπλέον, το κάθε Γραφείο διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η Γραμμή SOS 15900, µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. 

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. 

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..