Στα πολιτικά κόμματα οι προτάσεις του ΣΗΠΕ για τον περιφερειακό Τύπο

on .

KINAL SHPE

• «Ήρθαμε όχι μόνο για εθιμοτυπικούς λόγους, ως νέα Διοίκηση του ΣΗΠΕ αλλά κυρίως για να θέσουμε υπόψη σας τις Θέσεις και τις Προτάσεις του Συνδέσμου για τα μείζονα προβλήματα του περιφερειακού τύπου και να σας πούμε ότι «υπό παρακολούθηση» δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση αλλά και σεις, τα πολιτικά κόμματα ως προς το δημόσιο λόγο και τις τοποθετήσεις σας στη Βουλή, γύρω από τα προβλήματα αυτά. Το «άλλοθι» της άγνοιας δεν υπάρχει πλέον για κανέναν!». 

Με τα λόγια αυτά συνόδευσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) Γ. Μιχαλόπουλος την κατάθεση στα πολιτικά κόμματα, δυο πολυσέλιδων κειμένων που περιλαμβάνουν τις θέσεις του ΣΗΠΕ για έναν σύγχρονο, βιώσιμο και αυτοδύναμο περιφερειακό Τύπο, όπως αυτές ψηφίστηκαν ομόφωνα στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Οι συναντήσεις έγιναν με το ΠΑΣΟΚ‐Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία των κομμάτων στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Πλατεία Κουμουνδούρου αντίστοιχα. Η αντιπροσωπεία του ΣΗΠΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Μιχαλόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Δ. Πλεμμένο, τον Ταμία Μ. Κοζύρη και τον Σύμβουλο του Συνδέσμου Τρ. Δάρα, συναντήθηκε στο ΠΑΣΟΚ‐ΚΙΝΑΛ με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζο και στον ΣΥΡΙΖΑ με τους με τον Εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο και τον Υπεύθυνο για τα Περιφερειακά ΜΜΕ Κυριάκο Αργυρόπουλο.

Οι εκπρόσωποι του ΣΗΠΕ περιέγραψαν στους εκπροσώπους των κομμάτων τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται ο περιφερειακός Τύπος και ζήτησαν τη στήριξη της πρότασης για την εφαρμογή ενός προγράμματος σωτηρίας του περιφερειακού Τύπου 10 σημείων με κυρίαρχο ανάμεσά τους το Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 20 εκατ. σε βάθος 4ετίας.

Συζητήθηκε επίσης το επίκαιρο ζήτημα του Μητρώου Έντυπου Τύπου με βάση το Νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση. Οι εκπρόσωποι του ΣΗΠΕ κατέστησαν σαφές στους συνομιλητές τους ότι ο κλάδος δεν θα ανεχτεί τη νόθευση της βασικής φιλοσοφίας του Ν/Σ και ότι εφόσον επιχειρηθεί να περιληφθούν στο Μητρώο εφημερίδες χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς προσωπικό και χωρίς ουσιαστική ύπαρξη, θα υπάρξει άμεση και σκληρή αντίδραση!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη θεμελιώδη αυτή θεσμική θέση.

Συζητήθηκαν ακόμη και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον κλάδο, όπως η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων, ο εξορθολογισμός του συστήματος της Κρατικής Διαφήμισης, το ασφαλιστικό πρόβλημα των εφημερίδων και το ζήτημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων των Εκδοτών Τύπου. 

Οι συναντήσεις του ΣΗΠΕ θα συνεχιστούν και με τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα και θα κλείσουν με την πολιτική ηγεσία που έχει την αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ, δηλαδή τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δ. Γαλαμάτη.