Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά γίνονται δύο φορές πρόσφυγες!

on .

TASOYLAS OMILIA 19 9 22

• «Οι πόλεμοι το 2022 και οι απειλητικές συμπεριφορές, πέρα από οποιαδήποτε άλλη απαξία, αποτελούν τεράστιο αναχρονισμό, ο οποίος εμποδίζει την ανθρωπότητα και την καθυστερεί από το να σκύψει και να λύσει τα πραγματικά της προβλήματα, που δεν είναι η επέκταση των συνόρων, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Αυτό τόνισε ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων Πληθυσμών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου. 

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει υψηλά εχέγγυα, που καλύπτουν όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής της πολιτικής, την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποδοχή και εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας και την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται προστασίας…».

 Άμεση η ανταπόκριση 

Κατά τον χαιρετισμό ο κ. Τασούλας ανέφερε ακόμη ότι «έχοντας εμπειρία και τεχνογνωσία από τις μεταναστευτικές ροές που υποδέχεται τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, τάχιστα ανταποκριθήκαμε, αποτελεσματικά, για την υποδοχή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ουκρανία. Ενεργοποιήσαμε το καθεστώς προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσωρινή προστασία, παρέχοντας δωδεκάμηνη άδεια διαμονής. Παράλληλα τους παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση για όσο χρόνο επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Εξασφαλίσαμε καταλύματα για βραχυχρόνια και μακροχρόνια παραμονή και λάβαμε ειδική μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, των οποίων τα δικαιώματα είναι εγγυημένα. 

»Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στις χώρες της πρώτης γραμμής που δέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες και θα συνεχίσει να το κάνει μένοντας συνεπής στις θέσεις της, που δεν είναι ευκαιριακές, είναι αξιακές και βασίζονται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». 

Για τα ασυνόδευτα 

Πριν κλείσει το καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα παιδιά, ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα, το οποίο εμπεριέχεται, ενυπάρχει – όπως τόνισε - στην ουσία του προσφυγικού ζητήματος. 

«Αυτά που χωρίς την προστασία οργανισμών όπως ο δικός μας, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, και χωρών με ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή γίνονται δύο φορές πρόσφυγες. Γνωρίζω ότι το έχετε συζητήσει το θέμα στην Επιτροπή σας. Εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας με την ίδια ευαισθησία και με ακόμη μεγαλύτερη, είμαι βέβαιος, αποτελεσματικότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων.