Ανάπτυξη χωρίς Δημοκρατία δεν νοείται!..

on .

GATSIOS KON

• «Καλπάζοντας προς το χτες», ήταν ο τίτλος άρθρου του καθηγητή, πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Γάτσιου που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» και το οποίο αναφέρονταν στο επίκαιρο θέμα των παρακολουθήσεων.

Γράφει, μεταξύ άλλων ο κ. Γάτσιος: «…Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα έχει σήμερα πολλά σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Όμως, ο ισχυρισμός ότι επειδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να συζητήσουμε, να καυτηριάσουμε και να τιμωρήσουμε τον βιασμό των δημοκρατικών θεσμών που αποτελούν οι «επισυνδέσεις» (όπως με πλήρη φαιδρότητα δεχθήκαμε να αποκαλούμε τις παρακολουθήσεις), είναι ένας ισχυρισμός κακοήθης και πρόστυχος. Δυστυχώς, για την υπεράσπιση της πρωταρχικής αξίας της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που είναι οι ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, πρέπει να συζητήσουμε σε βάθος και να τιμωρήσουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο κάθε υπεύθυνο για αυτήν την παράβαση. Διότι εάν την αποδεχτούμε «ελαφρά τη καρδία» θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε ότι ο βιασμός των δημοκρατικών θεσμών είναι κάτι επιτρεπτό. Αυτό, όμως, θα έφερνε τη χώρα σε ολισθηρό κατήφορο.

»…Βέβαια, είναι γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μεταφέρεται από τα φλέγοντα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε θεσμικά θέματα. Και τούτο, όσο και αν δεν το θέλουμε, καθυστερεί τη συζήτηση για την ανάπτυξη και, ενδεχομένως, καθυστερεί την ίδια την ανάπτυξη. Όμως, ανάπτυξη χωρίς Δημοκρατία δεν νοείται. Σε κάθε δε περίπτωση, την ευθύνη για αυτήν την μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από την τρέχουσα οικονομική κρίση στην τρέχουσα κρίση θεσμών δεν έχουν αυτοί που αντιδρούν στον βιασμό των δημοκρατικών αρχών. Υπεύθυνοι είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, δηλαδή η κυβέρνηση και ο κύριος πρωθυπουργός…».