Να ακούμε τους ειδικούς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

on .

STAYROS

• Την αναγκαιότητα να αναθεωρηθούν τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτω και από την πίεση των γενικότερων ανακατατάξεων στην ενεργειακή αγορά και των αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ζήτησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, μιλώντας σε διημερίδα για «τα Νερά και τα Γεφύρια», που διοργανώθηκε στο Σαββατοκύριακο στην Κόνιτσα.
Πρόκειται για μια παρέμβαση που γίνεται στον απόηχο της πρόσφατης συζήτησης που είχε ανοίξει για δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε περιοχή του Ζαγορίου και σε συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί για τη χωροθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και μονάδων παραγωγής βιοαερίου, που έχουν «ξεσηκώσει» τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Καλογιάννης εστίασε ακριβώς στις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, οι οποίες, όπως είπε, απορρίπτουν «ελαφρά τη καρδία και εντελώς αστήρικτα κάθε πρόταση για την χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, ιδίως μικρών υδροηλεκτρικών». Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι και λαογράφο ακούσαμε να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να χωροθετηθεί μικρό ΥΗΕ διότι θα ξεραθούν όλα τα πλατάνια κατά μήκος του ποταμού. Οι ΑΠΕ εφόσον τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία, μόνο οφέλη έχουν να προσφέρουν στην εθνική οικονομία, στην τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Και καταλήγοντας ο βουλευτής και πρώην αν. υπουργός πρόσθεσε: «Συνεπώς πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα των ΑΠΕ με επιχειρήματα, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και μέσα από δίκτυα συνέργιας, όπως το δικό σας δίκτυο πόλεων. Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Θεμιτό να έχει καθένας τις απόψεις του. Οφείλουμε όμως όλοι να ακούμε τους ειδικούς, είτε πρόκειται για την πανδημία του κορωνοϊού, είτε τις ΑΠΕ».