Κίνδυνος για νέες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα από Αφγανούς της Αλβανίας

on .

AFGANISTAN KAMPOUL AERODROMIO 2021

 Καμπανάκι είχε κρούσει προ ημερών ο «Π.Λ.» πρωτοσέλιδα για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν στη γειτονιά μας οι δυσάρεστες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να ανακοινώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφός της, προκαλώντας ανησυχία στην Ελλάδα που φοβάται αύξηση μεταναστευτικών ροών.
Το θέμα φέρνει τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με την ερώτηση που κατέθεσε να αφορά την εγκατάσταση Αφγανών προσφύγων στην Αλβανία, τις πιθανές επιπτώσεις της στην Ελληνική Μειονότητα και τον κίνδυνο δημιουργίας προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Αφορμή για την παρέμβαση αυτή, όπως αναφέρει, στάθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ έχουν ήδη ετοιμαστεί οι πρώτες δομές, για την προσωρινή τους εγκατάσταση.
Η κ. Ασημακοπούλου σημειώνει στην ερώτησή της, ότι ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα υποδεχθεί η Αλβανία, η διάρκεια παραμονής τους και οι περιοχές που θα φιλοξενηθούν, παραμένουν άγνωστα, με υπαρκτό τον κίνδυνο δημιουργίας νέων προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένες τις πιέσεις και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που διαχρονικά υφίσταται η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, εντός της αλβανικής επικράτειας, η ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των Αφγανών προσφύγων που θα υποδεχθεί η Αλβανία, σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν, πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καθώς και πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων.