Ήπειρος – Δυτ. Μακεδονία σ’ έναν κοινό... βηματισμό!

on .

KAXRIMANHS KASAPIDHS 1 2 21

• Κοινές ανάγκες και επιδιώξεις έχουν ως Περιφέρειες που γειτνιάζουν μάλιστα η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, δύο περιοχές που συγκαταλέγονται στις λιγότερο ευνοημένες της χώρας.
Αυτός είναι και ο λόγος που αναζητούν τρόπους κοινού... βηματισμού και στενότερης συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στους πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης».

Ενώνουν δυνάμεις
Η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στα Γιάννενα ο Αλέκος Καχριμάνης με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι οι δύο Περιφέρειες, οι οποίες έχουν χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως και το «Ταμείο Ανάπτυξης», για κοινές δράσεις και έργα.
Ήδη, εξάλλου, συνεργάζονται σε εκδόσεις λευκωμάτων και βιβλίων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821 για την ανάδειξη του ρόλου των Ηπειρωτών και των Δυτικομακεδόνων στην προπαρασκευή της Επανάστασης.

Ευρύ πεδίο δράσεων...
Οι κ.κ. Καχριμάνης και Κασαπίδης συμφώνησαν ότι μπορούν να ξεδιπλωθούν κοινές Αναπτυξιακές δράσεις και έργα με επίκεντρο τους ορεινούς όγκους του Γράμμου και της Βόρειας Πίνδου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της ποιοτικής κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της υλοτομίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προβολή του πολιτισμού, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των ειδικών μορφών τουρισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κοινό αγώνα που δίνεται και θα συνεχιστεί, όπως σημειώθηκε, κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων που πλήττουν τους κτηνοτρόφους και γενικά τους αγρότες των δύο Περιφερειών.
Καταληκτικά, οι δύο Περιφερειάρχες συμφώνησαν ότι η συνεργασία θα είναι συστηματική, θα εμβαθύνεται με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες και θα καθιερωθούν τακτικές συναντήσεις στις έδρες των δύο Περιφερειών.