Ψηφιακές υπηρεσίες και για τους απόδημους Έλληνες

on .

MHTSOTAKHS PIERAKAKHS

• Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε χθες το myConsulLive για την εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης των Ελλήνων πολιτών, μονίμων κατοίκων εξωτερικού, από τα κατά τόπους Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών, Γενικά Προξενεία και Προξενεία του Υπουργείου Εξωτερικών. Την πλατφόρμα παρουσίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη οι αρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης.
Μέσω της υπηρεσίας οι απόδημοι Έλληνες αποκτούν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τις Αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών χωρίς φυσική παρουσία, μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης με τον αρμόδιο υπάλληλο.
Αρχικά ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στο myConsulLive.gov.gr, θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του μέσω των κωδικών του στο Taxisnet και στη συνέχεια θα επιλέγει την ημέρα και την ώρα που επιθυμεί από τη λίστα των διαθέσιμων ραντεβού. Στην έναρξη της βιντεοκλήσης η ταυτοπροσωπία θα διαπιστώνεται με επίδειξη του αντίστοιχου εγγράφου (ταυτότητας, διαβατηρίου κλπ) από πλευράς του πολίτη και εν συνεχεία ο υπάλληλος θα διεκπεραιώνει το αίτημα για το οποίο ορίστηκε το ραντεβού.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες
Οι παρεχόμενες με βιντεοκλήση υπηρεσίες είναι οι εξής:
- Έκδοση Πιστοποιητικού Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού
-Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ή γέννησης
- Βεβαίωση διαμονής
- Αντίγραφα ή αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων
- Δήλωση δικαιούχου σύνταξης
-Υποβολή αιτήσεων ή δηλώσεων στην Προξενική Αρχή.
Κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, η υπηρεσία θα παρέχεται από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το Γενικά Προξενείο Νέας Υόρκης και Τορόντο.