Παράταση στην προθεσμία για ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

on .

kthmatologio

• Παράταση της προθεσμίας, για την επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν στις δηλώσεις ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Κτηματολόγιο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από σχετικό αίτημα του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρου Καλογιάννη.
Μετά από συνεργασία που είχε με συμβολαιογράφους, μηχανικούς και στελέχη των Κτηματολογικών γραφείων, ο κ. Καλογιάννης είχε επισημάνει στον Υπουργό το σοβαρό ζήτημα που αφορά στα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τη σχετική καταληκτική προθεσμία μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, που δίνεται μέσω του Ν. 4623/2019, και του είχε ζητήσει να δοθεί παράταση, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο, από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ιδιοκτήτες ακίνητων που βρίσκονται στις περιοχές των «παλαιών κτηματογραφήσεων» και φέρονται με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», χάνουν το δικαίωμα κυριότητας επ’ αυτών, η οποία περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο. Πριν την έκδοσή του παρεχόταν χρονικό περιθώριο τακτοποίησης της εκκρεμότητας εγγραφής των ακινήτων ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» έως το 2023. Η σύντμηση της προαναφερόμενης προθεσμίας έγινε με σκοπό την επιτάχυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης. Ενέσκηψε όμως η πανδημία και σήμερα απομένουν μόλις 40 ημερολογιακές ημέρες για την εφαρμογή της ρύθμισης.
Ο Γιαννιώτης βουλευτής και πρ. υπουργός ζήτησε από τον Κ. Χατζηδάκη να συνυπολογιστεί ότι για αρκετές ημέρες ακόμη θα ισχύει το καθεστώς των περιορισμών λόγω της πανδημίας, που αφορούν τη λειτουργία των εμπλεκόμενων Δημόσιων Υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση των πιστοποιητικών διόρθωσης της εγγραφής «αγνώστου ιδιοκτήτη» (Κτηματολογικά γραφεία, Υποθηκοφυλακεία, κλπ) και τη λειτουργία των γραφείων των συμβολαιογράφων, μηχανικών, δικηγόρων, λογιστικών γραφείων, που επίσης εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.
Σε επικοινωνία του με τον Στ. Καλογιάννη, ο Υπουργός τον ενημέρωσε ότι γίνεται αποδεκτή η πρότασή του και θα δοθεί επαρκής χρόνος, τουλάχιστον ενός εξαμήνου, για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων των ακίνητων «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Web Baner Antigoni