Η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ με την Άννα Διαμαντοπούλου

on .

diamant
• Την πρώην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προτείνει η Ελλάδα ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άννα Διαμαντοπούλου. 
Ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η κ. Διαμαντοπούλου  «αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ  για τον 21ο αιώνα. Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας. Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα».
Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη» την πρόταση του Πρωθυπουργού». «Η Ελλάδα- συνέχισε- διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ. 
»Η διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς το στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια.
»Η Ελλάδα, μέσα από τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων,  απέδειξε τη διαχρονική ανθεκτικότητα των δημοκρατικών της θεσμών. Την ικανότητα και τη βούλησή της για μια γενναία εξωστρέφεια. Η στάση αυτή σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς, και της εξασφαλίζει πρόσθετα πλεονεκτήματα. Ο κόσμος μετά την πανδημία, πρέπει να είναι πιο ανοικτός στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και να αποτρέπει συγκρούσεις, αποκλεισμούς και διακρίσεις».
Ο ΟΟΣΑ έχει μέλη 37 κράτη, εκ των οποίων 22 είναι μέλη της Ε.Ε. και άλλα τέσσερα είναι επίσης από την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.