Επί τάπητος η διάσωση μνημείων σε Παλαιοσέλλι – Γραμμενοχώρια!

on .

AMYRAS MENDONH 

Δεν υπάρχει κωμόπολη ή χωριό στον Νομό Ιωαννίνων αλλά και σ’ όλη την Ήπειρο που να μην κρύβει κάποιον πολιτιστικό «θησαυρό», μνημείο ή απομεινάρι που να μαρτυρά τη μακρά ιστορία και διαδρομή του τόπου.
Αρχαία νεκροταφεία και οικισμοί, παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, απομεινάρια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής παρουσίας όπως θέατρα, υδραγωγεία και μοναστήρια βρίσκει κανείς διάσπαρτα στην περιοχή μας. Πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη συντηρηθεί ή αναδειχθεί από τις υπηρεσίες του Κράτους και την Περιφέρεια Ηπείρου. Υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα μνημεία που μπορούν και πρέπει να διασωθούν.
Αυτό ακριβώς ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος έθεσε το θέμα τη διάσωσης του Ναού της Αγίας Παρασκευής στο Παλαιοσέλλι Κόνιτσας, καθώς και της ανάδειξης του πολιτισμικού και αρχαιολογικού πλούτου των Γραμμενοχωρίων. Όλα αυτά σε συνάντηση εργασίας που είχε μαζί της.
Η Αγία Παρασκευή
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αμυράς έθεσε υπόψιν της Υπουργού την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του Ναού της Αγίας Παρασκευής Παλαιοσελλίου, μνημείο του 18ου αιώνα, που κοσμείται με τοιχογραφίες από Χιοναδίτες αγιογράφους. Ο ναός αντιμετωπίζει προβλήματα θεμελίωσης, απαιτείται η επισκευή της στέγης, καθώς και η φύλαξη και συντήρηση βιβλίων που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Όπως ενημέρωσε ο βουλευτής, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κάνει το πρώτο βήμα, ωστόσο χρειάζεται η ενίσχυση από το υπουργείο Πολιτισμού.
…Και τα Γραμμενοχώρια!
Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στα Γραμμενοχώρια. Όπως τόνισε ο κ. Αμυράς, ο Λύγγος με το Λαογραφικό Μουσείο και τον πληθυσμό άγριων αλόγων του, το Γραμμένο, όπου βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών με το ψηλό καμπαναριό και τις τοιχογραφίες αλλά και τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Γεράκη», καθώς και το Βαγενίτι που το 1754 ήταν μια ανθούσα κωμόπολη, είναι ενδεικτικά της σημαντικής ιστορίας και του ενδιαφέροντος που έχει η περιοχή. Η Υπουργός είδε με θετικό «μάτι» τις προτάσεις που κατέθεσε ο βουλευτής τονίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα κοντά στις ανάγκες των περιοχών αυτών. «Ένα από τα δυνατά σημεία του Νομού Ιωαννίνων είναι τα δεκάδες γεμάτα πολιτισμό χωριά του. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στη διάσωση και ανάδειξή τους, η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτά», δήλωσε ο κ. Αμυράς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ