Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κρατήσαμε τη Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της

on .

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 1

• Με πλήρη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο νομοθετικό έργο, θα λειτουργεί η Βουλή από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σώματος Κων. Τασούλα.
Απαντώντας στις πολιτικές αιτιάσεις που ακούσθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ο Γιαννιώτης Πρόεδρος, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων, ανέφερε χαρακτηριστικά: « Η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης. Ταυτόχρονα, με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα. Κρατήσαμε τη Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της.
»Θυμίζω ότι στις 12/3/2020 όταν στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσθηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο Κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, ακούσθηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 παρ. 2 του Συντάγματος, βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες. Όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της. Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα».