Απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η αντιμετώπιση προβλημάτων των ΑμεΑ

on .

mitsotakis

• Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία κατά την υποδοχή του προέδρου και εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι ο συντονισμός αυτής της στρατηγικής θα γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου με εποπτεύοντα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη «έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η στρατηγική θα έχει τα οριζόντια χαρακτηριστικά που απαιτείται».
Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι αυτή διεξήχθη σε θετικό κλίμα και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων: «Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βίωσαν την οικονομική κρίση με τον πλέον σκληρό τρόπο. Είναι καιρός πια τα προβλήματά τους να τεθούν επί τάπητος και να ξεκινήσει μια προσπάθεια φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, με συνέπεια και συνέχεια. Το αναπηρικό κίνημα ζητά να έχει ως συμμάχους του όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και όλη την κοινωνία, καθώς είναι ζωντανό και ουσιαστικό κομμάτι της…».
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και τόνισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και σε προτάσεις για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν ενώ ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε τις θέσεις προτάσεις της Συνομοσπονδίας σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τα ΑμεΑ.
Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητήθηκαν και θα προωθηθούν προς υλοποίηση είναι:
- Η συγκρότηση διαρκούς τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και της συνομοσπονδίας για θέση και επεξεργασία προτάσεων.
- Η δημιουργία Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε επίπεδο Πρωθυπουργού η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑμεΑ και θα εισηγείται ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
-Η άμεση ενσωμάτωση του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κωδικοποιεί τις διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις και θα εισάγει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.