Comp 1

Στήριξη από κτηνοτρόφους για τη διάνοιξη του δρόμου στον Γράμμο!

on .

GRAMMOS DROMOS MPOYLNTOZA 9 10 24

  • Να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει διάφορα… πεπραγμένα της περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα με κάθε τρόπο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. 

Ωστόσο οι κινήσεις του, απ’ όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα, χαρακτηρίζονται και βεβιασμένες και πανικόβλητες. Τι σημαίνει αυτό; Όπως έλεγε χθες στον «Π.Λ.» παράγοντας της Αυτοδιοίκησης,

στην προσπάθειά του ο Περιφερειάρχης να δικαιολογήσει κάποιες αποφάσεις του (απευθείας αναθέσεις και διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο, οι πλέον κραυγαλέες), επιλέγει την… αντεπίθεση, βάζοντας μπροστά πότε τον Στρατό, πότε άλλες υπηρεσίες, πότε τους κτηνοτρόφους, όπως έγινε τελευταία με το θέμα του Γράμμου, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση και τελικά συγκεκριμένη απάντηση να μην δίνεται. 

 Η περίπτωση Γράμμου

Το θέμα με το Γράμμο, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τελευταία, είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Στα επίμονα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης για την διάνοιξη δρόμου σε προστατευόμενη περιοχή, αρχικά ενέπλεξε τον Στρατό, επικαλούμενος μάλιστα και «εμπιστευτικό έγγραφο» (!) για να… επιστρατεύσει σε δεύτερο χρόνο τους κτηνοτρόφους! Ακόμη και να πρόκειται για καθαρισμό προϋπάρχοντος δρόμου στην περιοχή του Πληκατίου, όλος αυτός ο χειρισμός και τα «είπα – ξείπα», εύλογα προκαλούν ερωτήματα για το πώς εκλαμβάνει ο Περιφερειάρχης τον δημόσιο διάλογο και την κριτική της Αντιπολίτευσης, ο ρόλος της οποίας είναι να παρακολουθεί εάν τηρείται η νομιμότητα και να ελέγχει τις πράξεις της Περιφ. Αρχής.

Στήριξη από κτηνοτρόφους!

Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, έρχονται οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι να… σώσουν την κατάσταση, αφού μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου για την χθεσινή επίσκεψη κτηνοτρόφων (με την υποσημείωση ότι ήταν πάνω από 30!), προκειμένου να ευχαριστήσουν τον Αλ. Καχριμάνη για τον καθαρισμό του προϋπάρχοντος δρόμου στην περιοχή Πληκατίου!

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας περιλαμβάνει και δηλώσεις των εκπροσώπων τους, σύμφωνα με τις οποίες «οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από τη φύση του επαγγέλματός μας είμαστε οι πιο φανατικοί οικολόγοι. Εάν δεν στηριχθούμε και εγκαταλείψουμε την κτηνοτροφία, ο Γράμμος, όπως και άλλες ορεινές περιοχές της Ηπείρου, θα αφεθούν στην τύχη τους και θα γίνουν έρμαια των κάθε λογής παρανόμων»! 

Αίτημα χρόνων…

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι κτηνοτρόφοι χαρακτήρισαν «απόλυτα αναγκαίες» τις εργασίες που έγιναν και τις οποίες επίμονα ζητούσαν εδώ και χρόνια (!) τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω καθαρισμοί στο υπάρχον οδικό δίκτυο, προκειμένου να σταματήσουν οι ζωοκλοπές, οι επιδρομές για αρωματικά φυτά, αλλά και να υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες πρόσβασης Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή του Γράμμου. 

Παραπληροφόρηση (από ποιους;)

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Στρατό υλοποιήθηκε ότι είχε ζητηθεί και συμφωνηθεί στη συνάντηση που είχε γίνει στο χωριό Γράμμος, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις, μίλησε για εσκεμμένη παραπληροφόρηση που καλλιεργείται δήθεν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όταν είναι σαφής η θέση ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί κάτι τέτοιο σε υψόμετρα άνω των 1.200 μέτρων. Επίσης χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις αιτιάσεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι η βελτίωση του δρόμου συνδέεται με τα πολεμικά γεγονότα του Εμφυλίου πολέμου.  

Για τους χάρτες βόσκησης 

Και μιας και έγινε η συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα της εκπόνησης των χαρτών βόσκησης, που σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη το ζήτημα αυτό – μαζί με την προστασία των Ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων- είχε την ευκαιρία να το συζητήσει προχθές με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κων. Τσιάρα με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα. 

Κάτι πιο συγκεκριμένο για το θέμα πάντως δεν αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, παρά μόνο καταλήγει με την «είδηση» ότι «ειδικά για τους κτηνοτρόφους του Γράμμου, πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια  ειδική κατηγορία προϊόντων ποιότητας, που θα φέρουν τη σφραγίδα της Αλπικής ζώνης»!..

Το πρόσχημα της εισαγγελικής έρευνας

Το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, είναι οι απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων, που όμως φαίνεται ότι στόχος της περιφερειακής Αρχής είναι σιγά σιγά και μεθοδικά να… ξεφουσκώσει! Η επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μεθαύριο, Πέμπτη δεν περιλαμβάνει επερωτήσεις της Αντιπολίτευσης για σοβαρά ζητήματα (μεταξύ των οποίων και οι απευθείας αναθέσεις), με την Πρόεδρο του περιφ. συμβουλίου Στ. Μπραΐμη - Μπότση να σπεύδει χθες να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην συζητηθούν. Αφού αναφέρεται στο τυπικό, ότι δηλαδή οι επερωτήσεις για να περιληφθούν στην Ημερήσια Διάταξη, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τουλάχιστον οκτώ ημέρες πριν την ημερομηνία συνεδρίασης του Σώματος (και οι δυο της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» για το οδικό έργο της εισόδου Ηγουμενίτσας και τις απευθείας αναθέσεις, ήταν οριακά εκπρόθεσμες), η κ. Μπραΐμη τονίζει ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν εντάχθηκαν στην Ημερήσια Διάταξη της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου ήταν ουσιαστικοί. Και εξηγεί:

- Για την είσοδο της Ηγουμενίτσας έχει γίνει ήδη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη διαδικασία Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, ενώ όπως εξηγήθηκε στον επικεφαλής της παράταξης, υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία, για την οποία μπορεί να υπάρξει ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς την προϋπόθεση να περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη επερώτηση. 

-Για το ζήτημα των αναθέσεων η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν, καθώς την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση στη Δικαιοσύνη!

Επίσης, κάνει γνωστό ότι χθες κατατέθηκε στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου και επερώτηση της παράταξης «Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις» με θέμα τις απευθείας αναθέσεις. 

Βέβαια, από την απάντηση της κ. Μπραΐμη φαίνεται πως ούτε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα τεθεί το θέμα των απευθείας αναθέσεων, αν και κανείς δεν απαγορεύει  την πολιτική συζήτηση πάνω σε θέματα που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Μάλλον περισσότερο μοιάζει να θέλει να αποφύγει μια τέτοια συζήτηση η περιφερειακή Αρχή Ηπείρου!..