Comp 1

Ζητούμενο να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας!

on .

ESY KINHTOPOIHSH SYNENTEYKSH

Σε μία κατάσταση μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας εξακολουθεί να βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες, οι οποίοι υποχρεώνονται να προσέλθουν στις δομές του για την εξυπηρέτησή τους. 

Κινήσεις από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου γίνονται, όμως τα Νοσοκομεία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης, αλλά και των κενών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τα πράγματα ενδέχεται μάλιστα να γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, καθώς το ΕΣΥ σήμερα δεν είναι ελκυστικό και δεν προσελκύει νέους εργαζόμενους. 

Λύσεις στα προβλήματα ζητούν οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου. Στα Γιάννενα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο για τις 11 π.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφεραν χθες οι τοπικοί εκπρόσωποι των υγειονομικών. 

Διατήρηση του ΕΣΥ

Κάλεσμα για συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην επικείμενη απεργιακή συγκέντρωση, απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας. «Η διατήρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι το μεγάλο ζητούμενο και πρόκειται για θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τα ασθενέστερα στρώματα», τόνισε με έμφαση.

Ο κ. Γρίβας παρουσίασε συνοπτικά και τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, τα οποία έχουν να κάνουν με την ολόπλευρη στήριξη του ΕΣΥ μέσω μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικής  αύξησης της χρηματοδότησης, αυξήσεων στους μισθούς και τα ωρομίσθια, μονιμοποίησης συμβασιούχων, ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και αποτροπής της παράδοσής του στα  επιχειρηματικά συμφέροντα.

Άλλη η πραγματικότητα

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μπάμπης Παππάς έκανε λόγο για επικοινωνιακού τύπου φιέστες και αφηγήματα περί στήριξης του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας, με ελάχιστες προσλήψεις και κάποιες βελτιώσεις σε κτίρια, τονίζοντας πως οι ασθενείς βιώνουν μία διαφορετική πραγματικότητα η οποία έχει να κάνει με πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και μεγάλες καθυστερήσεις για εξετάσεις σε χειρουργεία. Παράλληλα, σημείωσε πως το προσωπικό του ΕΣΥ λειτουργεί σε συνθήκες εξαθλίωσης, κάνοντας λόγο για μαζικές παραιτήσεις γιατρών. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις πρόσφατες παραιτήσεις παθολόγων στο Νοσοκομείο της Άρτας. Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίζοντας πως «καρκινοβατεί ανάμεσα στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τα υπό ίδρυση Πανεπιστημιακά Κέντρα». Κατέληξε δε απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής των Γιαννιωτών στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. 

Να δοθούν κίνητρα

Αντίστοιχο κάλεσμα έκανε και ο Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λευτέρης Διαμάντης, τονίζοντας πως η Υγεία έχει προβλήματα λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης. «Ζητάμε να δοθούν κίνητρα ώστε να έρθουν νέοι εργαζόμενοι γιατί το ΕΣΥ δεν είναι σήμερα ελκυστικό. Παραιτούνται υπάλληλοι από αυτό επειδή δεν τα βγάζουν πέρα, καθώς οι μισθοί μας είναι στα ίδια επίπεδα με του 2011 ενώ το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί», σημείωσε με έμφαση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ βαρέα και ανθυγιεινά.

Υπάρχει στασιμότητα

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γιώργος Φλούδας υπογράμμισε πως το ΕΣΥ αντιμετώπιζε πάντα πρόβλημα υποχρηματοδότησης και αυτό παραμένει και σήμερα. «Τα Νοσοκομεία χαροπαλεύουν για να κλείσουν οικονομικά το έτος», είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για το Π.Γ.Ν.Ι., ανέφερε πως υπάρχουν αποκλίσεις στη χρηματοδότησή του σε σχέση με άλλα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι οποίες μπορεί να μειώνονται, όμως αυτό δεν αρκεί για να δοθεί λύση. «Υπάρχει μία στασιμότητα στην πληρωμή αργιών και εφημεριών. Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό μισθολόγιο για τις υπερωρίες», τόνισε ο κ. Φλούδας, ενώ όσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού, είπε ότι το ισοζύγιο είναι στο μηδέν αφού αυτό που έγινε ουσιαστικά ήταν οι επικουρικοί νοσηλευτές να γίνουν μόνιμοι. 

Αναφορά έκανε και στους 500 περίπου συμβασιούχους του Π.Γ.Ν.Ι.. Εξ αυτών οι υπάλληλοι καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης πήραν τρίμηνη παράταση, όμως αυτό δεν αρκεί. «Οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ