Comp 1

Παίρνουν ξανά μπροστά τα έργα για το δίκτυο φυσικού αερίου!

on .

FYSIKO AERIO SYNANTHSH SEPT 2024

Προάγγελος της επανέναρξης των εργασιών για την ολοκλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου αποτελεί η επίσκεψη υψηλόβαθμου κλιμακίου της Ιταλικής enaon- eda και οι συναντήσεις που έγιναν με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες για την τροφοδοσία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τις εγκαταστάσεις LNG που θα λειτουργήσουν στον χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής είχαν ξεκινήσει πριν δυο χρόνια, ωστόσο διακόπηκαν λόγω αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην εταιρία.

Τα δεδομένα, πάντως, άλλαξαν και το δίκτυο θα αρχίσει και πάλι να κατασκευάζεται ενώ παράλληλα βαίνουν προς συμβασιοποίηση τα έργα στην Άρτα και την Πρέβεζα. Μάλιστα, σε παλιότερη ανακοίνωση της εταιρείας Enaon είχε αναφερθεί ότι οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2025. Σημειώνεται ότι η Enaon EDA διαχειρίζεται σήμερα περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύων σε 9 Περιφέρειες της χώρας, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης που, συμπεριλαμβανομένων των νέων συνδέσεων έως το 2028, εξυπηρετούν πάνω από 1.100.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. 

Θα συνδράμει η Περιφέρεια

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε: «Η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι επαρκείς για να ολοκληρωθούν μεγάλα τμήματα του έργου στα Γιάννινα. Έχουν συζητήσει με όλους τους δημάρχους και είναι σε επαφή ώστε να εξελιχθεί το έργο χωρίς να προκληθούν ζημιές και προβλήματα».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου διαβεβαίωσε τα στελέχη της enaon EDA που τον ενημέρωσαν για τον σχεδιασμό της Εταιρίας  ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει τα έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Ηπείρου. 

Ως βασική αρχή ο Αλ. Καχριμάνης έθεσε την κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση της καθημερινότητας των πολιτών και την εξάντληση κάθε δυνατότητας εναλλακτικής χάραξης διέλευσης των αγωγών ώστε να μη μειωθούν οι επεμβάσεις στο βασικό οδικό δίκτυο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε καταθέσει η εταιρεία στη Βουλή και μετά από ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσίμαρη, στόχος της είναι να τροφοδοτηθεί η πόλη των Ιωαννίνων με φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η βιομηχανική ζώνη θα τροφοδοτηθεί πολύ νωρίτερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.