Comp 1

Πανεπιστήμιο – Δήμος… επί ποδός για την υποδοχή νέων φοιτητών!

on .

PANEPISTHMIO DHMOS

Mπορεί να μην πληρώθηκαν όλες οι θέσεις πρωτοετών φοιτητών που πρόσφεραν φέτος τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς 1.122 μένουν κενές, ωστόσο, η ταχύτερη από κάθε άλλη χρονιά ανακοίνωση των βάσεων έθεσε σε… συναγερμό τόσο το Ίδρυμα όσο και τα Γιάννενα ως πόλη η οποία θα υποδεχθεί το επόμενο διάστημα έναν φοιτητικό πληθυσμό αρκετών χιλιάδων ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επισκέφθηκε την Πρύτανη Άννα Μπατιστάτου. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι Αντιπρυτάνεις Ιωάννης Λεονάρδος, Παναγιώτα Καντή και Ξενοφώντας Μπήτσικας, οι Αντιδήμαρχοι Σοφία Μαρκούλα και Μηνάς Πασχόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. και πρ. Πρύτανης Γεώργιος Καψάλης τέθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας, μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου για το καλωσόρισμα των φοιτητών και φοιτητριών τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στην πόλη. 

Υποδοχή φοιτητών

Όπως αποφασίστηκε, το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα γίνουν εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών, ξεναγήσεις και περιηγήσεις σε μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία, θεατρικά δρώμενα και άλλες δράσεις. Το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος έχουν διακριτούς ρόλους, ανέφερε η Πρύτανης, ωστόσο οι δύο φορείς σε αγαστή συνεργασία συμπράττουν προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών του Πανεπιστημίου. 

Παράλληλα, ο Δήμος θα διοργανώσει εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Πανεπιστημίου στην πόλη των Ιωαννίνων με κύριο ομιλητή τον Δήμαρχο και θέμα τη συμβολή των Γιαννιωτών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ιδρύματος. 

Η φοιτητική μέριμνα

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και κυρίως διερευνήθηκε η συνεργασία Πανεπιστημίου και Δήμου για τη στέγαση των φοιτητών και φοιτητριών. Τέλος, ακολούθησε συνάντηση της Άννα Μπατιστάτου και του Θωμά Μπέγκα με τον Προέδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων Στέφανο Μουστακλή, κατά την όποια συμφωνήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών να συμβάλλει στο κόστος μετακίνησης, επιδοτώντας την κάρτα απεριορίστων διαδρόμων για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Το Επιμελητήριο

Πάντως, το «κόψιμο» 1.122 θέσεων πρωτοετών φοιτητών λόγω του γεγονότος ότι δεν κατάφεραν να πιάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή προβληματίζει ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η Ήπειρος, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, πλήττεται σοβαρά από αυτή την κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, και η μείωση του αριθμού των φοιτητών έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η μείωση του φοιτητικού πληθυσμού επηρεάζει άμεσα την τοπική οικονομία, καθώς λιγότεροι φοιτητές συνεπάγονται λιγότερη ζήτηση για ενοικιαζόμενα καταλύματα, καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ πλήττονται μια σειρά από κλάδους όπως αυτοί του εμπορίου, των μεταφορών καθώς και άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα, όπως αναφέρει, «οι τοπικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες εξαρτώνται από τη φοιτητική κοινότητα, βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται δραματικά», ενώ «η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μειώνει την ελκυστικότητα της περιοχής για νέους και επενδύσεις, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ηπείρου».

Καταλήγοντας σημειώνει πως «θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για περιφερειακά πανεπιστήμια, ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των νέων στις σπουδές και να στηρίζεται η τοπική οικονομία».

Η Όλγα Γεροβασίλη

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η βουλευτής Άρτας και πρ. υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε δήλωσή της τονίζει πως «το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μαραζώσουν τα περιφερειακά τμήματα μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, υλοποιείται απαρέγκλιτα».

Η κα Γεροβασίλη εστιάζει στην περίπτωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας όπου καλύφθηκαν μόλις 10 θέσεις από τις συνολικά 137 και στο Τμήμα Γεωπονίας που επίσης εδρεύει στην Άρτα, στο οποίο εισάγονται 54 πρωτοετείς ενώ οι διαθέσιμες θέσει ήταν 120. «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μαζί με την αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που νομοθέτησε η Νέα Δημοκρατία, διαλύουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οδηγούν σε κλείσιμο τα περιφερειακά τμήματα και χιλιάδες νέες και νέους και τις οικογένειες τους βορά των οικονομικών συμφερόντων των - αμφιβόλου ποιότητας - ιδιωτικών πανεπιστημίων», καταλήγει.