Comp 1

Αποτελεσματικό στην Ήπειρο το νέο δόγμα πυρόσβεσης!

on .

MPOKAS PYROSBESTIKH

Παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με τον παρατεταμένο καύσωνα και τους δυνατούς κατά διαστήματα ανέμους, το φετινό καλοκαίρι έχει κυλήσει μέχρι στιγμής… αναίμακτα για την Ήπειρο όσον αφορά στο «μέτωπο» των δασικών πυρκαγιών.

Συμβάντα έχουν εκδηλωθεί πολλά έως τώρα, όμως η ταχεία παρέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία φορέων έχει αποτρέψει τα χειρότερα και οι φωτιές αντιμετωπίστηκαν προτού πάρουν διαστάσεις.

«Είμαστε καλά…»

Κάνοντας χθες έναν μικρό απολογισμό της έως τώρα θερινής περιόδου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Χριστόφορος Μπόκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Eίμαστε ως Ήπειρος πάρα πολύ καλά παρά το γεγονός ότι είχαμε πολλές εκδηλώσεις πυρκαγιών. Ευτυχώς από αυτές καμία δεν πήρε διάσταση. Το νέο δόγμα πυρόσβεσης έχει λειτουργήσει, όλες οι δυνάμεις κινούνται ταχύτατα, τα εναέρια μέσα είναι από τα πρώτα λεπτά στο πεδίο. Η μικρότερη φωτιά αντιμετωπίζεται σαν να είναι μεγάλη και αυτό έχει αποτέλεσμα». 

Ο κ. Μπόκας χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας που είναι πολύ δυνατή, όπως είπε, τις υπηρεσίες των Δήμων, την Αστυνομία, τον Στρατό, τα Δασαρχεία, όλους τους εθελοντές. «Όλη αυτή  η ομάδα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψει τα χειρότερα», σημείωσε. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει πως τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς θα υπάρξουν και στη συνέχεια υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι. «Είμαστε εδώ και με τη βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σημαντικά τα drones

Στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά τα δύο υπερσύγχρονα drones που διέθεσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως εξάλλου συμβαίνει ήδη σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. «Τα drones είναι σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του Πυροσβεστικού Σώματος», ανέφερε ο Χριστόφ. Μπόκας, κάνοντας γνωστό πως θα έχουν έδρα στο Μέτσοβο και θα επιτηρούν όλη την περιοχή της Βάλια Κάλντα, ενώ θα έρθει κι άλλο ένα σύντομα στην Ήπειρο.

Τα drones θα βοηθούν στη χαρτογράφηση της περιοχής, ενώ θα παίζουν και αποτρεπτικό ρόλο για επίδοξους εμπρηστές καθώς θα πετούν σε μη τακτές ώρες και παράλληλα θα έχουν και ανακριτική χρησιμότητα, σύμφωνα με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο οποίος έκανε μάλιστα γνωστό ότι προχθές ήρθε στην περιοχή μας η ομάδα «Ίκαρος» η οποία συνδράμει στην επιτήρηση της περιοχής της Φιλιππιάδας όπου τελευταία έχουν εκδηλωθεί απανωτές φωτιές.

Προσοχή στα βουνά

Ο κ. Μπόκας αναφέρθηκε με την ευκαιρία των χθεσινών του δηλώσεων και στις συχνές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα κλιμακίων της Πυροσβεστικής προκειμένου να συνδράμουν πεζοπόρους σε βουνά οι οποίοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή κάποιο πρόβλημα. «Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε αβοήθητο πολίτη που έχει ανάγκη», διαβεβαίωσε. Ωστόσο, συνέστησε σε όσους σχεδιάζουν να ανέβουν ή να περπατήσουν σε ορεινές περιοχές αφενός να ενημερώνονται από τις αρμόδιες Αρχές για τις απαιτήσεις και τους κινδύνους μίας τέτοιας δραστηριότητας και αφετέρου να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να μην θέτουν τη ζωή τους σε ρίσκο και να επιστρέφουν ασφαλείς στα σπίτια τους. 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ