Comp 1

Τρεις δήμαρχοι ζητούν κυβερνητική παρέμβαση για το αδιέξοδο του ΣΥΔΛΙ

on .

BRYSH NERO

Την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων ζητούν τρεις δήμαρχοι (Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης) για να αρθεί το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του ενεργειακού κόστους!

Με κοινή επιστολή τους (κοινοποιείται επίσης σε όλους τους βουλευτές Ιωαννίνων, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου), οι τρεις δήμαρχοι περιγράφουν τη δεινή οικονομική κατάσταση του ΣΥΔΛΙ, ειδικά μετά τη μη έγκριση του προϋπολογισμού και καταθέτουν το υπόμνημα που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαν. Γραφάκο, ο οποίος και τους προέτρεψε να ζητήσουν κυβερνητική παρέμβαση. 

«…Μέχρι το 2023 υπήρχε η δυνατότητα έγκρισης του προϋπολογισμού του Συνδέσμου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, λήφθησαν υπόψη στο σύνολό τους οι οφειλές παρελθόντων ετών από το παρατηρητήριο το οποίο ανέπεμψε τον προϋπολογισμό του ΣΥΔΛΙ με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, οδηγώντας έτσι στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο είναι απολύτως συνυφασμένο με την κραυγή αγωνίας που εκφράζει το σύνολο της αυτοδιοίκησης για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος μέσα και από το κορυφαίο της συλλογικό όργανο την ΚΕΔΕ με ομόφωνες αποφάσεις της», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε ενόψει του νέου νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των ΔΕΥΑ και όλων των νομικών προσώπων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων, εξελίσσεται η διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος «Απόλλων», ενώ πιθανά θα υπάρξουν κι άλλα προγράμματα τα οποία θα καταστίσουν τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συμμέτοχους σε επενδύσεις ΑΠΕ με στόχο την μείωση του ενεργειακού τους κόστους και τον κίνδυνο που υπάρχει οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΔΛΙ να συμπαρασύρουν και τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του, οι τρεις δήμαρχοι ζητούν να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ, να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ και να δοθεί παράταση στη λειτουργία των νομικών προσώπων που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό με βάση τον προηγούμενο, όπως γινόταν μέχρι 31-05-2024, τουλάχιστον μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

«Γνωρίζοντας τη διαχρονική σας ευαισθησία στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού και της ομαλής λειτουργίας των ΔΕΥΑ ή και των Συνδέσμων ύδρευσης των δήμων που ως κύριο σκοπό τους έχουν να παρέχουν ένα αναγκαίο αγαθό στους πολίτες, σας ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην κινδυνέψει η ομαλή λειτουργία τόσο του ΣΥΔΛΙ όσο και της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, των δύο δηλαδή Οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την υδροδότηση ολόκληρου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων», καταλήγουν στην επιστολή τους οι δήμαρχοι.