Comp 1

Να κρατηθούν πάση θυσία τα καφενεία στα χωριά μας!

on .

KAFENEIO

 Διαχρονικά και… πεισματικά σχεδόν ο «Π.Λ.» αναδεικνύει εδώ και δεκαετίες το ζήτημα της ερήμωσης της υπαίθρου και της εγκατάλειψης των χωριών μας, ζητώντας μετ’ επιτάσεως τη λήψη μέτρων ώστε να μπει φρένο στη φθίνουσα πορεία πριν να είναι πλέον πολύ αργά. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε υποστηρίξει κατά καιρούς με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα την ανάγκη να διατηρηθεί σε κάθε χωριό, αν αυτό είναι δυνατόν, τουλάχιστον ένα καφενείο σε λειτουργία, καθώς αποτελούν πλέον τον μόνο χώρο κοινωνικής συνάθροισης στους ορεινούς οικισμούς της περιοχής μας με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Οι μικρές κοινότητες καταργήθηκαν, τα σχολεία έκλεισαν, οι εκκλησίες ανοίγουν σπάνια στις πιο πολλές περιπτώσεις, αν τα χωριά μείνουν και χωρίς καφενείο, ουσιαστικά σβήνουν διά παντός. Για τη διατήρησή τους Πολιτεία και φορείς της Αυτοδιοίκησης οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα. Από την Πολιτεία έχουν γίνει κάποια βήματα ασφαλιστικής κυρίως φύσεως για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών που διατηρούν καφενεία. Έχουν όμως και οι Δήμοι υποχρέωση να εργαστούν προκειμένου να διατηρηθούν τα τελευταία αυτά «κύτταρα» κοινωνικής ζωής της υπαίθρου. 

Όμως, ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες ίσως δεν μπορούν να αντιληφθούν τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης καφενείων στα χωριά μας. Για παράδειγμα, με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Μετσόβου στην οποία προεδρεύει η Δήμαρχος Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, ο Δήμος βεβαίωσε σε πέντε εν λειτουργία καφενεία αντίστοιχων χωριών της περιοχής υπέρογκα ποσά για οφειλές ρεύματος ετών. Ποσά που ξεκινούν από δυόμισι και φτάνουν ως τις δεκαοχτώμισι χιλιάδες ευρώ! 

Πρόκειται για καφενεία που λειτουργούν σε μισθωμένα ακίνητα του Δήμου. Προφανώς η νέα Δημοτική Αρχή Μετσόβου προσπαθεί να βάλει τάξη στα οικονομικά του και πολύ καλά κάνει. Προφανώς επίσης στα εν λόγω καφενεία έχει γίνει η αντίστοιχη κατανάλωση ρεύματος, για τα διαστήματα που αυτή έχει βεβαιωθεί στους μισθωτές τους. 

Το ερώτημα όμως είναι άλλο: Εξέτασε η Δημοτική Αρχή υπό ποιο οικονομικό καθεστώς λειτουργούσαν μέχρι τώρα τα εν λόγω καφενεία και με ποιους τρόπους διευκολύνονταν, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά; Για ενημέρωση, θα μπορούσε, ας πούμε, να απευθυνθεί στον πρ. δήμαρχο Κώστα Τζαφέα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Με δεδομένο ότι τα κέρδη είναι ελάχιστα σε καφενεία μικρών κατά βάση χωριών όπως τα συγκεκριμένα, έχει αναλογιστεί ο Δήμος Μετσόβου πώς θα καταβληθούν τόσο μεγάλα ποσά εφάπαξ μέχρι τα τέλη Αυγούστου όπως καλεί τους μισθωτές τους; Δεν πρέπει να προχωρήσει τουλάχιστον σε κάποιου είδους ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αυτοί στο δυσβάστακτο αυτό φορτίο; 

***

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των οικονομικών των ΟΤΑ. Ωστόσο, εδώ μιλάμε για πρόβλημα καίριας σημασίας για τα χωριά μας, με αδιαμφισβήτητη κοινωνική διάσταση, το οποίο, για να επιλυθεί και να μην οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις γι’ αυτά, θέλει ειδική διαχείριση. Τουλάχιστον, ας δείξει ο Δήμος κατανόηση και ας προσπαθήσουν οι ιθύνοντές του να βρουν τη χρυσή τομή. Καφενεία σε ορεινούς οικισμούς με λίγες δεκάδες μόνιμους κατοίκους που επιβιώνουν από κηδείες και μνημόσυνα είναι αυτά,  όχι πολυτελείς καφετέριες του… Κολωνακίου.