Comp 1

Σε δεινή οικονομική κατάσταση ο ΣΥΔΛΙ!

on .

ANTLIOSTASIO SYDLI

Καμπανάκι για την βιωσιμότητα του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ) κρούει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους. 

Προβλήματα, που όπως αναφέρει, έχουν τη ρίζα τους από το 2020 και διογκώθηκαν μέχρι το 2023, καταλογίζοντας ευθύνες στην προηγούμενη Διοίκηση, η οποία δεν ζήτησε τη στήριξη των παρατάξεων, προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Το υπόμνημα, στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά η δεινή οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου κατατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαν. Γραφάκο στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κων. Μπαμπασίκας και ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Ηλίας Αρλέτος.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα η αύξηση του ενεργειακού κόστους από τα 2.183.164 ευρώ το 2019 στα 4.567.000 σήμερα, έφερε σε δεινή οικονομική κατάσταση τον Σύνδεσμο η οποία απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023 ως εξής:

α) Οι συνολικές ζημιές του Συνδέσμου να ανέρχονται σε 7.004.559,52 ευρώ

β) Τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά και ανέρχονται στο ποσό των 1.560.429,37 €,

γ) Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Συνδέσμου ανέρχεται σε 6.673.126,44 €, έναντι κυκλοφορόντος ενεργητικού ποσού 2.766.985,61 €, δηλαδή υφίσταται απόκλιση ποσού 3.906.140,83 €,

δ) τα ετήσια συνολικά οργανικά έσοδα της χρήσης 2023 ανήλθαν σε 2.362.259,08 € και η ετήσια συνολική δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα προς την ΔΕΗ ΑΕ της χρήσης 2023 ανήλθε σε 3.999.340,17 € 

ε) δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του έτους 2024, λόγω των συνολικών υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφληθούν και της ανεπάρκειας των πόρων.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν εκ μέρους του Δήμου και του ΣΥΔΛΙ στον Γ.Γ. του υπουργείου, με δεδομένο μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο που υπάρχει οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΔΛΙ να συμπαρασύρουν και τη ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, ενόψει του νέου νόμου για την αναδιοργάνωση των ΔΕΥΑ και όλων των νομικών προσώπων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων ήταν τα εξής:

- Με πρωτοβουλία του υπουργείου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ.

-Να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ.

- Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των νομικών προσώπων που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος.

Ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε να συνταχθεί κοινή επιστολή από τους τρεις δημάρχους, οι Δήμοι των οποίων είναι μέλη του ΣΥΔΛΙ (Ιωάννινα, Ζίτσα, Δωδώνη), η οποία να απευθύνεται τόσο στον υπουργό Περιβάλλοντος όσο και στον υπουργό Εσωτερικών, ως συναρμόδιους για το ζήτημα, προτρέποντάς τους να δοθεί λύση.