Comp 1

Άμεση η αντιμετώπιση πυρκαγιών από την Πυροσβεστική στην Ήπειρο

on .

KAYSONAS ZESTH THERMOMETRO

  • Την υπομονή των πολιτών δοκιμάζουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην Ήπειρο, ενώ το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα παραμείνει στα ύψη, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. 

Όπως αναφέρει οι θερμές αέριες μάζες που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν. Ωστόσο, η κατάσταση από σήμερα αναμένεται να είναι καλύτερη, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις ότι χθες ήταν η πιο ζεστή μέρα του παρατεταμένου καύσωνα. «Κόκκινο» χτύπησε ο υδράργυρος στην Άρτα, αφού το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς Κελσίου, όπως και στο Κομπότι!

Πάντως, από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα υπάρξει μικρή υποχώρηση του υδράργυρου, τόσο στις μέγιστες, όσο και στις ελάχιστες τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο τοπικά, στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σε επιφυλακή για φωτιές

Επί ποδός βρίσκεται αυτές τις μέρες τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και η Πυροσβεστική, η οποία καλείται να επέμβει σε διάφορα σημεία σε όλη την Ήπειρο. Ευτυχώς μέχρι σήμερα, αντιμετώπισε όλες τις πυρκαγιές άμεσα, αποφεύγοντας τα χειρότερα. Χθες το μεσημέρι φωτιά ξέσπασε στην κορυφή Σεπετούρα, μεταξύ Ασπραγγέλων και Ελάτης Ζαγορίου, πιθανόν από κεραυνό. Λόγω του δύσβατου την περιοχής, της απουσίας δρόμων και της απροσπέλαστης πυκνής βλάστησης, επιχείρησαν τρία αεροσκάφη και πεζοπόρο τμήμα της 5ης ΕΜΟΔΕ. Τα οχήματα δεν χρειάστηκαν.

Το πρωί, δυο φωτιές εκδηλώθηκαν σε Άρτα και Πρέβεζα. Συγκεκριμένα, το πρώτο περιστατικό ήταν στους Χαλκιάδες Άρτας. Η φωτιά έκαψε μικρή έκταση καλάμια και βάτα αλλά η έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα και δέκα πυροσβέστες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο η φωτιά. 

Λίγο αργότερα, πυρκαγιά ξέσπασε στο Κανάλι Πρεβέζης. Η Πυροσβεστική έφτασε άμεσα στο σημείο με τρία οχήματα και έξι πυροσβέστες και προέβη σε κατάσβεση. Η φωτιά έκαψε μικρή έκταση σε καλάμια και βάτα, ενώ στο σημείο βρέθηκε κι ένα καμένο αυτοκίνητο.

Όχι στην αλόγιστη χρήση νερού!

Άλλος μεγάλος πονοκέφαλος εν μέσω καύσωνα είναι το πρόβλημα με το νερό, αφού σε διάφορες περιοχές παρατηρούνται φαινόμενα λειψυδρίας, τα οποία αναμένεται να ενταθούν όσο θα συνεχίζονται οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη και περιοχές με άφθονες πηγές υδροληψίας, όπως ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων κρούει το καμπανάκι! Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου «οι υδατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και θα πρέπει να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση νερού, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε μελλοντικά προβλήματα, που σήμερα αντιμετωπίζουν άλλοι Δήμοι, ως συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής με συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και λιγοστών χιονοπτώσεων». Και καλεί τους κατοίκους να χρησιμοποιούν με φειδώ το νερό, να μην γίνεται αλόγιστη χρήση του για ποτίσματα κήπων και πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων. 

Επίσης, καλούνται οι δημότες να ενημερώνουν άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου σε περίπτωση που εντοπίζουν διαρροές νερού, ώστε να αντιμετωπίζονται γρήγορα και να μην υπάρχουν απώλειες.

«Εκτιμώ πως με ορθολογική χρήση ο Δήμος μας δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα υδροδότησης. Ωστόσο, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν, θα πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση να αναγκαστούμε μελλοντικά να φτάσουμε στη λήψη περιοριστικών μέτρων», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης.

Μέτρα προστασίας για τα ιπποειδή!

Στο μεταξύ, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου επισημαίνεται η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης που υφίστανται τα ζώα και κυρίως τα ζώα εργασίας στο διάστημα που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. 

Συγκεκριμένα, όταν  η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι από 35-39 βαθμοί Κελσίου, τα ζώα δεν θα εργάζονται από τις 12.00-17.00. Ωστόσο, στις ημέρες του ακραίου καύσωνα με θερμοκρασίες > 39 βαθμών Κελσίου τα ζώα δεν θα πρέπει να εργάζονται καθόλου.

Επιπλέον τα ζώα θα πρέπει να βρίσκονται σε σκιά (φυσική ή υπόστεγο) με ελεύθερη πρόσβαση στο νερό.