Comp 1

Αλβανικά κηπευτικά προϊόντα επικίνδυνα για τους καταναλωτές!

on .

PIPERIES

Προϊόντα, όπως πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, καρπούζια, μήλα και ροδάκινα, που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια ή χωράφια και καταλήγουν απευθείας στις λαϊκές αγορές, χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες την προέλευσή τους, μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. 

Και το αναφέρουμε αυτό μετά από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα himara.gr ότι οι Κροατικές αρχές απαγόρευσαν πρόσφατα την πώληση μιας παρτίδας από αλβανικές πιπεριές, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα, που ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο (0,04% αντί για το απαιτούμενο 0,01%).

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ενός αλβανικού προϊόντος και μάλιστα νωπού, έρχεται να αυξήσει τον κίνδυνο όσων καταναλωτών προμηθεύονται προϊόντα από τη γείτονα χώρα. Επίσης, η έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων εγείρει πολλές ανησυχίες. 

 Επομένως, θα πρέπει να καλλιεργηθεί η καχυποψία και σε όσους, κυρίως από τα παραμεθόρια ελληνικά χωριά επισκέπτονται συχνά την αγορά της γείτονος, με το σκεπτικό ότι θα βρουν τα κηπευτικά σε πιο οικονομικές τιμές.

Όπως επισημαίνεται και από ειδικούς περί τα τρόφιμα, τα διάφορα προϊόντα δεν θα πρέπει προωθούνται με φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω bloggers και δημοσιογράφων, που δοκιμάζουν προϊόντα και εύκολα τα χαρακτηρίζουν ως BIO. Η προώθηση γίνεται με την εφαρμογή προτύπων ασφαλείας για την προστασία των καταναλωτών, τόσο εγχώριων όσο και εξωτερικών αγορών. Τέλος, τέτοια περιστατικά εγείρουν τα ερωτήματα των πολιτών για το πόσο αξιόπιστα είναι τα ιδιωτικά εργαστήρια, που όπως λέγεται,  στην Αλβανία πιστοποιούν την ποιότητα των τροφίμων.