Comp 1

Για εκπαιδευτικές δράσεις δόθηκαν τα χρήματα φιλανθρωπικής εκδήλωσης

on .

TYFLOS MPASTOYNI PEZODROMIO

Στις δημόσιες καταγγελίες της εθελοντικής ομάδας Paguristas και του Ωδείου «Νέες Τέχνες Ars Nova» για την στάση της Ένωσης Τυφλών Βορειοδυτικής Ελλάδας, με αφορμή φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα τον Δεκέμβριο του 2022, τα χρήματα της οποία προορίζονταν για μαθήματα κινητικότητας και προσανατολισμού (λευκού μπαστουνιού), απάντησε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών.

Εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του, ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για ανακρίβειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας ότι για όλες τις οικονομικές συναλλαγές έχει γίνει λογιστικός έλεγχος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Δημήτριος Σηφάκης και η Γενική Γραμματέας Θεοδώρα Φαρδέλα) έχει ως εξής:

«Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για εμάς το γεγονός πως οδηγηθήκαμε σήμερα στο σημείο να συντάξουμε την παρούσα επιστολή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προσπάθεια απολογίας για τα όσα ανακριβή είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, αποτελεί για εμάς αληθινό εφαλτήριο και μέσον προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες αναλυτικές και σαφείς πληροφορίες, σχετικές με μια αλληλουχία από γεγονότα που ενώ ξεκίνησαν σε ένα κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας με τις αγνότερες των προθέσεων, κατέληξαν σε προσβλητικά για τον σύλλογό μας δημοσιεύματα.

Τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 μας προσέγγισε η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των «Paguristas», με σκοπό να ενημερωθεί για τους σκοπούς και τις δράσεις της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος. Στη συνάντηση αυτή, που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν άκρως εποικοδομητική, προτάθηκε η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών κύκλων στην Κινητικότητα και τον Προσανατολισμό, μιας και αυτό είχε πολλά χρόνια να συμβεί στην πόλη των Ιωαννίνων και θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική παροχή υπηρεσίας στα μέλη της Περιφερειακής μας Ένωσης.

Για την οικονομική κάλυψη αυτής της δράσης, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης ήταν η καλύτερη λύση. Έτσι στις 14 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα «Πολιτιστικός Χώρος Δημήτρης Χατζής», πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον τίτλο «Με τα χρώματα της αγάπης», με κεντρικό ερμηνευτή τον συνάδελφό μας και καταξιωμένο καλλιτέχνη κο Δημήτριο Υφαντή και τους σπουδαστές του Ωδείου «Νέες Τέχνες Ars Nova» που τον πλαισίωσαν.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλε σημαντικά η εθελοντική ομάδα των «Paguristas». Ωστόσο, την απαιτούμενη οργανωτική προετοιμασία και εκτέλεση της δράσης, όπως π.χ. το αίτημα δωρεάν παραχώρησης του χώρου από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, την οικονομική διαχείριση και εποπτεία της εκδήλωσης, την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και τη λογιστική αποτύπωση και εκκαθάριση ανέλαβε εξολοκλήρου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών.

Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από την εκδήλωση, ήταν χίλια επτακόσια ενενήντα (1.790,00) ευρώ και διατέθηκε αυστηρά και μόνο για την κάλυψη των δαπανών του προγράμματος εκπαίδευσης, ήτοι την ημερήσια αποζημίωση της εκπαιδεύτριας και τα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής της. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης, οργανώθηκαν δύο (2) εκπαιδευτικοί κύκλοι με Εκπαιδεύτρια της Υπηρεσίας Κινητικότητας Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2023 και ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο 2023.

Οι δαπάνες του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου καλύφθηκαν εξολοκλήρου από τα έσοδα της εκδήλωσης και οι δαπάνες του δεύτερου κύκλου καλύφθηκαν μερικώς από τα έσοδα και μερικώς από δαπάνες του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Προκειμένου να ευοδωθεί η παραπάνω εκδήλωση με τον καλύτερο τρόπο, η συμβολή όλων των συμμετεχόντων αλλά βεβαίως και η αμέριστη συμπαράσταση των Ιωαννιτών, ήταν καθοριστική. Μετά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της συναυλίας και την μεγάλη απήχηση, η οποία μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αναρτήσαμε στο facebook και στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ένωσης στις 19 Δεκεμβρίου 2022 και στις 4 Ιουλίου 2023 θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν σ' αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια και συγκεκριμένα στην εθελοντική ομάδα των Paguristas, το Ωδείο «Νέες Τέχνες Ars Nova» και φυσικά τον συνάδελφό μας και καταξιωμένο καλλιτέχνη κ. Υφαντή.

Επειδή όμως οι ανάγκες στο λευκό μπαστούνι είναι συνεχείς και επιτακτικές ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών πραγματοποίησε και 3° κύκλο στα Ιωάννινα τον Ιούνιο του 2024 με κάλυψη του κόστους αποκλειστικά και μόνο από τον Σύνδεσμο. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, ότι για όλες τις οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης και των κύκλων εκπαίδευσης, έχει γίνει λογιστικός έλεγχος. Άλλωστε, κατά το διάστημα υλοποίησης των δύο πρώτων κύκλων, τη θέση της Ειδικής Γραμματέως κάλυπτε για την Περιφερειακή Ένωση μέλος της εθελοντικής ομάδας των Paguristas, με αρμοδιότητα ανάμεσα στις άλλες και τη διαχείριση των οικονομικών.

Στην ανάρτηση της Περιφερειακής Ένωσης την 25η Ιουνίου 2024, η οποία έγινε με αφορμή τον 3° κύκλο, ο οποίος όπως αναφέραμε χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, εκφράστηκαν οι ευχαριστίες της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος σε όλους τους συμβαλλόμενους του 3ου κύκλου.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών από την ίδρυσή του δραστηριοποιείται με γνώμονα την επιδίωξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τα μέλη του σε κάθε τομέα, διεκδικώντας, προτείνοντας και προσφέροντας, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, αφού αυτή δε χωρά στην υπόσταση ενός τέτοιου Συνδέσμου με χιλιάδες μέλη ανά την Ελλάδα. Μικροπρέπειες και λεκτικές διαδικτυακές συνδιαλλαγές δε συνάδουν με τους σκοπούς ύπαρξης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και των Περιφερειακών του Ενώσεων».