Comp 1

«Φωτιές» έχει ανάψει το Ν/Σ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

on .

ERGAZ PSYXIKHS YGEIAS

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ζητούν εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και στις Εξαρτήσεις. 

Όπως υποστηρίζουν, το νομοσχέδιο αυτό διαλύει τις δημόσιες δομές σε Ψυχική Υγεία και σε Εξαρτήσεις, καταργεί τον αυτόνομο ρόλο των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΨΝΑ ΚΑΙ ΨΝΘ.

Πάνω από 150 φορείς, σε όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε συνελεύσεις και αποφάσισαν να δώσουν ηχηρό «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, η «Σχεδία», το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και στους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους σήμερα, Τρίτη στις 12:30 το μεσημέρι, έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «από την πρώτη διαρροή του νομοσχεδίου σύσσωμη η οικογένεια του ΚΕΘΕΑ, καταδίκασε το περιεχόμενο και την τακτική της Κυβέρνησης να συγχωνεύσει το ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ σε ένα νέο οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ (Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων). Εκεί εντάσσει και τα υπόλοιπα Στεγνά  Προγράμματα του ΕΣΥ (18 ΑΝΩ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ) καθώς και τα Κέντρα Πρόληψης. Οι άνθρωποι του επιστημονικού πεδίου και οι λήπτες των υπηρεσιών, γνωρίζουν πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες συγχώνευσης προγραμμάτων με διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και η Κυβέρνηση το γνωρίζει…».

Η «Σχεδία»

Τη φωνή της με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και των δομών απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, που ζητούν την απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ενώνει το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία». Όπως μεταξύ άλλων, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, από κοινού με τους εργαζόμενους προσπαθήσαμε να καταδείξουμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν πυλώνες της πρόληψης και έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Θέση την οποία ενίσχυσαν με τις αποφάσεις τους όλοι οι φορείς που απαρτίζουν τη «Σχεδία», το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ από δική μας πρωτοβουλία το θέμα έφτασε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που επίσης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα…».

Η ΕΙΝΗ

«Συντονίζουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό με τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία των εργαζομένων σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, τους συλλόγους πασχόντων και των οικογενειών τους», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ΕΙΝΗ σε ανακοίνωση της.

Το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή».

Η ΑΔΕΔΥ

Από την πλευρά του το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Το νομοσχέδιο καταργεί την Επιστημονική και Θεραπευτική αυτοτέλεια των ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, δηλαδή τα δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που έχουν αφήσει, δεκαετίες τώρα, το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ