Comp 1

Σήμα πιστοποίησης θα λάβουν τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου

on .

ARXAIOLOGIKO MOUSEIO NIKOPOLH

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την απονομή του σήματος πιστοποίησης στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου σήμερα, Τρίτη και ώρα 6 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης.

Η Πιστοποίηση είναι υποχρεωτική διαδικασία για τα περίπου 200 μουσεία που ανήκουν στο ΥΠ.ΠΟ. Πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια αναβάθμισης των μουσείων αυτών, με στόχο την ανταποδοτικότητά τους προς τον επισκέπτη αλλά και την ενδυνάμωσή τους ως φορέων πολιτισμού, δια βίου μάθησης και κοινωνικής συνοχής. 

Η πιλοτική εφαρμογή της Πιστοποίησης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 από τα μουσεία της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία της πιστοποίησης για τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου (Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Νικόπολης)  στα οποία και θα απονεμηθεί το σήμα από την Υπουργό Πολιτισμού.

Τρεις άξονες 

Η Πιστοποίηση των μουσείων που ιδρύονται και λειτουργούν από το ΥΠ.ΠΟ. κινείται γύρω από τρεις άξονες:

- την αξιοποίηση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων στην καταγραφή και καταχώριση του συνόλου των κινητών μνημείων που ανήκουν στα μουσεία του ΥΠ.ΠΟ.

- την αναβάθμιση των παρεχόμενων από τα μουσεία υπηρεσιών προς το κοινό, προκειμένου ο επισκέπτης να αισθανθεί ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της μέριμνας των επαγγελματιών των κρατικών μουσείων

- την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μουσείων του ΥΠ.ΠΟ., με σκοπό να διεκδικήσουν δυναμικά μέρος του ελεύθερου χρόνου των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσουν διακριτή δημόσια εικόνα σε ένα διεθνές περιβάλλον.