Comp 1

Χρήσιμες εμπειρίες αποκόμισαν οι δημοσιογράφοι από τα χαρισματικά παιδιά στο Κολλέγιο Ανατόλια!

on .

ANATOLIA KOLLEGIO 1

Μια πρωτότυπη διαδραστική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δημοσιογράφοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας στη γνωριμία τους με το Κέντρο για χαρισματικά-ταλαντούχα παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ CTY Greece στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας!

Το CTY Greece δίνει την ευκαιρία σε μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο να παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένα θερινά προγράμματα, διάρκειας τριών εβδομάδων που ανταποκρίνονται στις ξεχωριστές ανάγκες μάθησης και γνώσης τους. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης στο Anna Papageorgiou STEM Center και με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, οι δημοσιογράφοι με τη βοήθεια των ταλαντούχων μαθητών που παρακολούθησαν έως και χθες το μάθημα της Γενετικής στο θερινό πρόγραμμα του CTY Greece, συμμετείχαν στην πρωτότυπη δραστηριότητα «Genetics Escape Room- Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA».

 Να σημειωθεί ότι φέτος 400 μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετείχαν στα θερινά προγράμματα του CTY Greece στη Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTEAcademy) με το 60% να προέρχεται από σχολεία της περιφέρειας (Χίος, Λέσβος, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ιωάννινα, Δράμα, Άρτα, Λειβαδιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Κρήτη, Κως). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 54% των μαθητών/τριών φοιτά φέτος με υποτροφία.

Καινοτόμα-διαδραστικά προγράμματα!

«Στόχος του CTY Greece είναι να εντοπίζει χαρισματικούς μαθητές και μαθήτριες, να σχεδιάζει και να υλοποιεί καινοτόμα και διαδραστικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα παιδιών με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές και αντιληπτικές ικανότητες», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Επικεφαλής Σχεδιασμού και Καινοτομίας του Κολλεγίου (Chief Operating Officer for Planning & Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs του Κολλεγίου Ανατόλια) Γιάννης Τσορμπατζόγλου. Παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό ίδρυσης του Κέντρου, που συστάθηκε το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Johns Hopkins. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσορμπατζόγλου αναφέρθηκε και στη διοργάνωση του διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Άτομα με Υψηλές Ικανότητες/ European Council for High Ability (ECHA), που έχει αναλάβει το CTY Greece ως μέλος του ECHA. Έπειτα από μια επιτυχημένη διαδικασία διεκδίκησης, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στηΘεσσαλονίκη, από τις 28 έως τις 31  Αυγούστου, συγκεντρώνοντας 400 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από 30 χώρες παγκοσμίως, και διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές στον κλάδο των χαρισματικών παιδιών.

Ακαδημαϊκή διέξοδος το CTY

«Παρά τις αυξημένες ακαδημαϊκές ικανότητές τους, οι συγκεκριμένοι μαθητές και μαθήτριες, δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να αναπτύξουν, όσο θα μπορούσαν, το δυναμικό τους», επεσήμανε η Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece.

 H κα Τσουλφά εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το ακαδημαϊκό περιβάλλον του Κέντρου υποστηρίζει τα παιδιά να αναδείξουν το πολύτιμο πνευματικό δυναμικό τους και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από την αλληλεπίδραση με συνομηλίκους τους με κοινά ενδιαφέροντα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το πρόγραμμα επιτρέπει στο κάθε παιδί να εξελίσσεται στον δικό του χρόνο και με τον δικό του ρυθμό, χωρίς να συγκρίνεται και να βαθμολογείται, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση των παιδιών. 

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς Βασιλική Αδαμίδου, αφού χαρακτήρισε εντυπωσιακό το αποτέλεσμα στο CTY Greece, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες των παιδιών από το  μάθημα «Food Power: Highway to Health» θα παρουσιαστούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται η Lidl παγκοσμίως, στις 31 χώρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. 

 Η Lidl Ελλάς είναι μεγάλος δωρητής του CTY Greece προσφέροντας κάθε χρόνο 25 πλήρεις ή 50 μερικές υποτροφίες για το θερινό πρόγραμμα. Συνολικά η Lidl Ελλάς έχει προσφέρει περισσότερα από 1 εκ. ευρώ για υποτροφίες. 

Σε ρόλο Γενετιστών!

Μετά τη δημοσιογραφική ενημέρωση, ακολούθησε η πρωτότυπη δραστηριότητα «Genetics Escape Room- Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA». Αναλαμβάνοντας τον ρόλο των γενετιστών,οι δημοσιογράφοι εφάρμοσαν εργαστηριακές τεχνικές για να λύσουν ένα «μυστήριο» και να βρουν το «κρυμμένο» μήνυμα ώστε να «αποδράσουν» από το Escape Room που δημιουργήθηκε για τη δράση αυτή.  Οι δημοσιογράφοι έλαβαν τις οδηγίες από την καθηγήτρια του μαθήματος «Γενετική» Δρ Μαρία Τσαουσίδου και τους βοηθούς της Τατιάνα Κουκοβίνη και Γιώργο Τσουκαλά. Το συγκεκριμένο μάθημα περιέχει σύνθετες έννοιες και διαδικασίες που διδάσκονται στο 1ο εξάμηνο του πανεπιστημίου, ωστόσο τα συγκεκριμένα παιδιά, λόγω των εξαιρετικών ακαδημαϊκών τους ικανοτήτων αλλά και του τρόπου διδασκαλίας, είναι σε θέση να τις κατανοήσουν και να τις αφομοιώσουν.

Τα χαρισματικά Γιαννιωτόπουλα

Η διαδραστική εμπειρία έκλεισε με τους δημοσιογράφους να έχουν το δικό τους χρόνο για… συνεντεύξεις με τα χαρισματικά παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Στον «Π.Λ» μίλησαν οι Γιαννιώτισσες μαθήτριες Ελευθερία Νούση και Μέλοντυ Μπάσιου. 

-Η Ελευθερία που φοίτησε στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και ετοιμάζεται για την Α’ Λυκείου στο Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας, χαρακτήρισε ευχάριστο το πρόγραμμα και ενδιαφέροντα τα πειράματα, ενώ ανέφερε ότι το αγαπημένο της μάθημα είναι η Βιολογία. Αποκάλυψε ότι την ενδιαφέρουν ο κλάδος της υγείας και το ερευνητικό κομμάτι, ενώ στάθηκε στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν στο CTY και θα διατηρηθούν με το τέλος του προγράμματος.

- Από την πλευρά της, η Μέλοντυ πηγαίνει στη Γ’ Γυμνασίου στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων και αποκάλυψε ότι τα αγαπημένα της μαθήματα είναι η Ιστορία και η Γεωγραφία, γι’ αυτό άλλωστε δήλωσε πρώτη επιλογή τις Διεθνείς Σχέσεις. Μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της για τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του CTY, τονίζοντας πώς το πρόγραμμα είναι κάτι το διαφορετικό από το σχολείο και πως πέρα από το κομμάτι των μαθημάτων είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζουν άλλα άτομα.

 Το CTY σε αριθμούς..

Από το 2014 μέχρι σήμερα: 

-  Περισσότερα από 7.500 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, και Λυκείου έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα και προγράμματα του CTY Greece - Περισσότερα από 1.800 παιδιά έχουν λάβει υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα για τα θερινά προγράμματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 54% σε όλα τα χρόνια του προγράμματος

-  Το 50% των μαθητών/τριών έχει προέλθει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και το υπόλοιπο από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου.

-  Περισσότεροι από 3.700 καθηγητές και δάσκαλοι από 200 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια που προσφέρει το CTY Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων δωρητών

***

Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της πρωτότυπης διαδραστικής εμπειρίας και των συνεντεύξεων, οι δημοσιογράφοι από τα Γιάννενα, την Κω, τη Μυτιλήνη, την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα έτυχαν μιας λεπτομερούς ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου από τον κ. Τσορμπατζόγλου και την Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Κολλεγίου Ανατόλια Όλγα Τσαντήλα.