Comp 1

Στα μονοπάτια της παράδοσης μέσω του Φεστιβάλ Χορού στον Κατσικά

on .

FESTIBAL PARADOSIAKOY XOROY KATSIKA

Ένα χορευτικό διήμερο γεμάτο μουσικές και χορούς της παράδοσης από όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν σήμερα και αύριο στο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού που διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά.

Η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ ανοίγει σήμερα στις 9 μ.μ. και θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του πρώην Δημαρχείου Παμβώτιδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσικά σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών. Νωρίτερα, στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των χορευτικών τμημάτων. Στην σκηνή για δυο βραδιές θα εμφανιστούν πολιτιστικοί σύλλογοι, αδελφότητες και λαογραφικοί όμιλοι από όλη την Ελλάδα με παιδικά, εφηβικά αλλά και τμήματα ενηλίκων. Την παρουσίαση του φεστιβάλ θα κάνει ο δημοσιογράφος Μίλτος Γήτας.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου…

Κάλεσμα στους πολίτες της Ηπείρου και όχι μόνο να τιμήσουν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών το προσεχές γεμάτο χορευτικό διήμερο στον Κατσικά, απηύθυνε, μιλώντας στον «Π.Λ», η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά Μαίρη Βράνια. Όπως τόνισε, το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2009 και διακόπηκε για δυο χρόνια λόγω της πανδημίας της Covid 19, ενώ μέχρι το 2019 ήταν και Διεθνές. Ωστόσο οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και των οικονομικών δυσκολιών οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ είναι από Συλλόγους εντός συνόρων, με την κα Βράνια να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τα επόμενα χρόνια θα έρθουν και από το εξωτερικό. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού είναι ακόμη ένας θεσμός που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο μαζί με το Καρναβάλι, το Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών αλλά και η Έκθεση Ζωγραφικής που διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι του Συλλόγου.

Από κάθε γωνιά της χώρας!

Όσοι βρεθούν στον αύλειο χώρο του πρώην Δημαρχείου Παμβώτιδας στον Κατσικά αυτές τις δυο μέρες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα μονοπάτια της παράδοσης και να παρακολουθήσουν τις εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων από τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, τη Λακωνία, τη Λάρισα, τον Έβρο, τη Δράμα, την Ημαθία, τη Πέλλα, τη Πτολεμαϊδα και τη Λευκάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα θα εμφανιστούν οι Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά, Πολιτιστικός Σύλλογος Νυδρίου και Περιχώρων «Αλέξανδρος», Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβουνίου, Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα», Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοροτόπια», Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας, Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας, Επιμορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πετσαλίου, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιάς, Δήμος Ζίτσας και Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος».

Κατά την αυριανή μέρα θα εμφανιστούν τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά. Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, Χορευτικού Συλλόγου Νάουσας, Οικισμού Εθνικής Αντίστασης, Ομίλου Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών-Εθίμων «Η Πυρρίχη», Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών, Αγροτικού  Μορφωτικού Συλλόγου Πύργων Δράμας, Τυχερού  Έβρου και Χορευτικού Ομίλου Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.).

Την ορχήστρα αποτελούν οι Χρήστος Ντούλιας στο κλαρίνο, Γιώργος Πατσιούρας στο τραγούδι, Λάμπρος Τζόκας σε βιολί-τραγούδι, Βασίλης Πατσιούρας στο λαούτο, Χριστόφορος Πατσιούρας στο βιολί και Διαμαντής Παπαναστασίου στα κρουστά.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ