Comp 1

Προσβάσιμη σε όλους θα γίνει η ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου!

on .

MPEGAS

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσονται τα έργα στο Κάστρο που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε πάρκο πολιτισμού. Πέρα από τις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο συγκρότημα των Οθωμανικών λουτρών, ο Δήμος θέτει σε τροχιά υλοποίησης και το έργο προσβασιμότητας στη βορειοανατολική ακρόπολη.

Πρόκειται για παρέμβαση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θεωρείται απολύτως αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί η επισκεψιμότητα του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων που λειτουργεί στο Ασλάν Τζαμί. 

Οι υπογραφές για το συγκεκριμένο έργο μπήκαν χθες από το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα και τον ανάδοχο του έργου. Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μπέγκας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς το έργο αυτό είναι μείζονος σημασίας γιατί αποδεικνύει την ευαισθησία μας σε ότι αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στο μνημειώδη αυτό χώρο πολιτισμού για όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα δε για Άτομα με Αναπηρία».

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. «Είχα δεσμευτεί για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα τόσο για εμάς όσο και για το Υπουργείο. Η δέσμευσή μου έγινε πράξη και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ολοκλήρωση των έργων στο Κάστρο αλλά και την ένταξη νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος του τόπου», σημείωσε ο κ. Μπέγκας. 

Τι έργα θα γίνουν

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του δικτύου πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών, στην περιοχή του Κάστρου και η βελτίωση της πρόσβασης, μέχρι τη Νότια είσοδο της Ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου που επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Το έργο εξασφαλίζει την περιπατητική επικοινωνία μέσω της Ανατολικής «βυζαντινής» πύλης της Ακρόπολης και τη σύντομη σύνδεση μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, παρέχοντας καθολική προσβασιμότητα των επισκεπτών στα Οθωμανικά Λουτρά και στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη. Ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της Ακρόπολης, στη Βορειοανατολική Ακρόπολη σχεδιάζονται υπαίθριες διαδρομές που επιτρέπουν την πρόσβαση επισκεπτών, ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, στο κτήριο του Τζαμιού Ασλάν Πασά, στο παρακείμενο κτήριο του Μεντρεσέ, στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής αλλά και στο κτήριο της Εστίας.

Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της Βορειοανατολικής Ακρόπολης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης, την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές. Μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί αναβατόριο ανοιχτής πλατφόρμας, που οδηγεί στο επίπεδο της οριζόντιας αυλής μπροστά στον Μεντρεσέ.

Θα αναβαθμιστεί…

Ο Δήμαρχος θύμισε την στρατηγική επιλογή εκ μέρους της δημοτικής αρχής της περιόδου 2014-2019 να αναβαθμιστεί το Κάστρο με την ένταξη πληθώρας έργων σε συνεργασία με το Υπουργείου Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

«Μιλάμε για ένα τοποσήμο των Ιωαννίνων και ένα σημείο αναφορά του πολιτισμού και της ιστορίας του δήμου μας. Με την ολοκλήρωση των πρώτων παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, καθώς κι αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν το Κάστρο θα αναβαθμιστεί σε ένα πάρκο Πολιτισμού αντάξιο της φήμης και της σημασίας του, τόσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, όσο και για την ανάπτυξη του τόπου μας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο σύνολο των παρεμβάσεων που είχαν ενταχτεί στο «Πάρκο Πολιτισμού» με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο διαχειριστής της αναδόχου εταιρείας Χρήστος Μπιτχαβάς σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό καθώς θα βοηθήσει στην προσβασιμότητα ΑμεΑ σε σημαντικά μνημεία της πόλης. Όπως είπε, το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί μέσα σε ένα χρόνο.